Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Za 29 projekata i programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva i zaštite potrošača Međimurska županija osigurala 546.500 kuna

Datum objave: 13. svibnja 2019.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održano je svečano potpisivanje i podjela Ugovora o financiranju programa i projekata udruga Međimurske županije iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva te iz područja zaštite potrošača u 2019. godini.
Za 27 programa i projekata iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva osigurano 526.500 kuna
Unaprjeđenje i povećanje učinkovitosti poljoprivredne proizvodnje, stjecanje novih znanja, pomoć u suzbijanu bolesti u poljoprivredi poticanje organizacije sajmova, uvođenje novih programa edukacije i poticanje zapošljavanja u poljoprivredi samo su neki od ciljeva provedenog javnog natječaja za koji je Međimurska županija zaprimila 31 prijavu. Informacije o natječaju koji je bio otvoren od 11. veljače do 15. ožujka predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, koji je istaknuo da je odobreno 27 prijava koje su ispunile postavljene uvjete te je za njih osigurano 526.500 kuna.
Jedan od programa koji je odobren natječajem je „Razvoj i promocija pčelarstva u Međimurju“ Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija“ Čakovec, čiji je predsjednik Željko Trupković naglasio da bez dugogodišnje pomoći Međimurske županije mnoge projekte ne bi bilo moguće realizirati: „Sredstva koja smo dobili natječajem iskoristit ćemo za obilježavanje Svjetskog dana pčela, ocjenjivanje međimurskog meda, pčelarske sajmove te želimo naše građane educirati o kvaliteti međimurskog meda i podići tu kvalitetu na što višu razinu.“. Uz razvoj pčelarstva i nabavu pčelarske opreme, osigurana su sredstva za unaprjeđenje i razvoj lovstva, promociju konjogojstva i zaštitu konja, izgradnju lovačkog doma u Kotoribi, za manifestaciju „Okusi z mojega grunta“, državno natjecanje u oranju i preliminarno istraživanje podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Međimurske županije.
20.000 kuna za dva programa zaštite potrošača
Međimurska županija među prvim je županijama prepoznala obvezu i potrebu financiranja zaštite potrošača te već petu godinu provodi natječaj za financiranje projekata udruga iz ovog područja. Kroz to razdoblje, uspostavljena je kvalitetna suradnja s međimurskim udrugama, a kroz financiranje njihovog rada omogućena je bolja informiranost i educiranost građana, jednostavnije i brže rješavanje problema s kojima se susreću što doprinosi i podizanju kvalitete života građana.
Zaprimljena su dva zahtjeva koja su ujedno i odobrena te je za njih osigurano 20.000 kuna. Riječ je o „Vukanovčar„ - društvu za zaštitu potrošača Međimurja koji će sredstva iskoristiti za Međimurski info centar potrošača i Udruzi za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“ koja je sredstva namijenila za uređenje i opremanje prostora u kojima će građane informirati o svojim pravima.
Međimurske udruge ostvaruju iznimne rezultate, postavljaju nove standarde i vrijednosti te kao odgovorna lokalna zajednica Međimurska županija podupire njihov rad. Poručio je to okupljenima župan Međimurske županije Matija Posavec: „Kada dajemo javni novac, trebamo govoriti o rezultatima koji se ostvaruju tim sredstvima i gdje se ta sredstva ulažu. Imamo najbolji med, odlične kozare, kvalitetne projekte poput Kratkog opskrbnog lanca koji nudi najbolje iz Međimurja, a osim kroz natječaje, podupiremo razvoj poljoprivrede kroz brojne druge programe, od kojih je najaktualniji Regionalni plac na kojem se naši OPG-ovi predstavljaju svojim domaćim proizvodima. S druge, strane, udruge koje se bave zaštitom potrošača imaju izazovan posao, ali posao koji je važan zbog informiranosti i stjecanja prava koja su važna za svakog građana.“ Župan Posavec zahvalio je svima koji su prijavili svoje projekte i istaknuo kako je svaki od njih kvalitetan i pridonosi boljitku Međimurske županije te je pozvao udruge da i dalje budu motivirane, da stvaraju ideje i razvijaju svoju zajednicu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content