Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počeo 46. Majski muzički memorijal

Datum objave: 8. svibnja 2019.

U zgradi Scheier u utorak, 7. svibnja počeo je 46. majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“ koji je tijekom tri dana trajanja ispunjen bogatim i dojmljivim sadržajem. Uvod u prvi dan memorijala bilo je otvorenje izložbe „Istrovremenost zvuka, nitiAndrije Večenaja i Lucije Berdin koja je postavljena u izložbenom prostoru Centra za kulturu. Andrija Večenaj stvara skulpture koji se kroz materijale od drva, jute, voska i slame referiraju na crtice iz Štolcerovog života, dok je Lucija Berdin predstavila komade šivanog platna pomoću kojih povezuje glazbu Štolcerovih kompozicija s ritmom šivačeg stroja. Izložba mladih umjetnika kojom eksperimentiraju sa svjetlom i strujanjem zraka otvorena je do 26. svibnja.
Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je 46. majski muzički memorijal istaknuvši da je memorijal tradicija koja u današnjem svijetu tehnologije predstavlja utočište umjetnosti i klasične glazbe: "Majski muzički memorijal kulturna je manifestacija koja se uspjela održati već više od četiri desetljeća, a odavno je prerasla svoje početne okvire." Otvorenju su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak te ravnatelj Centra za kulturu Ladislav VargaGudački kvartet Sebastian u sastavu Anđelko Krpan, Teodora Sucai Matei, Nebojša Floreani i Zlatko Rucner otvorio je glazbeni dio programa. Uz kvartet, nastupio je bariton Leon Košavić, a izveli su djela Josipa Štolcera Slavenskog i P.I. Čajkovskog. Drugi dan memorijala nastavio se u srijedu, 10. svibnja koncertom „Studenti studentima“. Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Jože Haluze održao je koncert kojem su nazočili i studenti Učiteljskog fakulteta - Odsjek u Čakovcu.
Večer laureata – Mirela Ivičević dobitnica Nagrade „Josip Štolcer Slavenski“
Majski muzički memorijal završit će u četvrtak, 9. svibnja 2019. kada je na rasporedu večer laureata na kojoj će nastupiti laureatkinja Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ Mirela Ivičević i Black Page Orchestra. Mirela Ivičević odlukom ocjenjivačkog suda dobitnica je Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za glazbeno djelo u Republici Hrvatskoj u 2018. godini skladbom Case White.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content