Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 100 godina nastave na hrvatskom jeziku i 140 godina od osnutka Učiteljske škole u Čakovcu

Datum objave: 25. travnja 2019.

Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu slavi dvije velike obljetnice: 140 godina izobrazbe učitelja u gradu Čakovcu i 100 godina nastave na hrvatskom jeziku. Tim je povodom održan Simpozij 100/140 i svečana sjednica kojom su obilježeni ovi važni datumi. „Nema mnogo ustanova u Hrvatskoj koje bi se mogle dičiti takvim jubilejima, a pogotovo to nije slučaj u našem Čakovcu. Ponosni smo što je naša ustanova prebrodila sve izazove i što se danas, nakon 140 godina, u njoj i dalje obrazuju učitelji.“, rekla je dekanica za poslovanje, studij i studente na Odsjeku u Čakovcu prof. dr.sc. Blaženka Filipan-Žignić dodavši kako je Odsjek u Čakovcu od isprva četverogodišnje učiteljske škole prerastao u fakultet s diplomskim i poslijediplomskim studijima.
Svečanu sjednicu otvorili su studenti Odsjeka u Čakovcu glazbeno-pjesničkim recitalom nakon kojeg je uslijedio program koji su pripremili profesor emeritus Stjepan Hranjec, izv. prof.dr.sc Andrijana Kos-Lajtman, doc. dr.sc. Ivana Nikolić, profesor Branimir Magdalenić i asistent Tomislav Cvrtila uz pomoć studenata. Uz mnoge uzvanike svečanosti su nazočili pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, prof. dr.sc. Ivana Franić, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću grada Čakovca David Vugrinec, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Siniša Opić, dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer, ravnatelji međimurskih vrtića, osnovnih i srednjih škola, prodekani, djelatnici te sadašnji i bivši učenici Učiteljskog fakulteta.
Učitelji su nešto najvažnije što naša nacija ima jer njima u ruke dajemo ono najvrjednije u našemu životu, a to su djeca. Učiteljstvo i obrazovanje moraju biti najveća investicija države, a upravo je Učiteljski fakultet sa svoja tri odsjeka i s više od 2780 studenta lučonoša novih ideja i razvoja učiteljstva Hrvatske.“, naglasio je dekan Siniša Opanić te pohvalio rad svih učitelja i profesora koji nesebično ulažu  trud i ljubav u svoj posao. S njime se složila zamjenica župana Sandra Herman koja je naglasila  da Odsjek u Čakovcu iz godine u godinu raste u pogledu kvalitete čemu je dokaz sve veći broj studenata iz drugih krajeva Hrvatske. „Ponosni smo na ovu ustanovu koja je prepoznata u odgojno-obrazovnom smislu, a Međimurska županija nastavit će podupirati razvoj obrazovanja koje je i za nas najvažnije.“, rekla je zamjenica Herman.
Međimurska županija financirala je izradu Glavnog projekta energetske obnove sportske dvorane te usluge pripreme i prijave na natječaj „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim zgradama javnog sektora“. Od nedavno je, otvorenjem studentske menze riješen i problem prehrane za više od 500 studenata i studentica Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu, a na raspolaganju im je i jedan od najsuvremenijih studentskih domova u Republici Hrvatskoj u koji je investirano više od 10 milijuna kuna.
Pročelnik Grada Čakovca David Vugrinec čestitao je na velikoj obljetnici i dodao kako je zahvaljujući ovoj ustanovi Međimurje neraskidivi dio Hrvatske.  Pomoćnica ministrice Ivana Franić istaknula je dugu tradiciju učiteljstva u Međimurju: „Odsjek u Čakovcu spremno odgovara na promjene i izazove koje nam nosi današnje vrijeme te kvalitetno priprema buduće generacije za plemenito zanimanje.
Svečana sjednica prilika je da se zahvali svima koji su pridonijeli razvoju Odsjeka u Čakovcu te su podijeljene zahvalnice za trud i angažman institucijama i pojedincima. Nakon svečanog dijela programa, otvorene su dvije izložbe te je održan stručni simpozij na kojem je predstavljena publikacija izdana u povodu dvostruke obljetnice, a koja prikazuje povijesni pregled izobrazbe učitelja u Čakovcu i razvoj Odsjeka.
Postavljene dvije značajne izložbe o učiteljstvu i Odsjeku u Čakovcu
Profesorica povijesti i kustosica Magdalena Vrbanec pripremila je izložbu „Obrazovanje učitelja u Čakovcu“ koja prikazuje značaj Učiteljskog fakulteta i prati njegov razvoj kroz povijesna zbivanja, a oko glavne zgrade Fakulteta postavljena je poučna staza o djelovanju Odsjeka te hortikulturalnim rješenjima u parku Odsjeka u povijesnom pregledu koju je pripremila dr.sc. Darinka Kiš-Novak.
U petak, 26. travnja na Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Čakovcu biti će održan međunarodni znanstveni skup 4. Međimurski filološki i pedagoški dani na kojem će biti predstavljene knjige nastavnika Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu, održana gostujuća predavanja i okrugli stol na temu poticanja pozitivnih socijalnih odnosa i učenja u inkluzivnim vrtićima i školama.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content