Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin najboljim dječjim kirurzima

Datum objave: 7. travnja 2019.

Najbolji hrvatski dječji kirurzi 5. i 6. travnja 2019. boravili su u Čakovcu gdje je u organizaciji Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, Društva dječjih kirurških djelatnosti i Sekcije pedijatrijske anestezije održan stručni simpozij. Liječnici imaju pravo, ali i obavezu stalno se usavršavati, razmjenjivati ideje i slučajeve te pratiti novitete struke, stoga kongresi nisu rijetkost. Međutim, po prvi puta kao domaćin ovakvog okupljanja izabran je grad Čakovec, ali i Županijska bolnica Čakovec koja će uskoro dobiti prvog specijalista dječje kirurgije - liječnika koji je u velikoj mjeri i zaslužan za organizaciju kongresa, dr. Svena Pala.
Predsjednik Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, prim. Zoran Bahtijarević, dr. med. na otvorenju održanom u hotelu Castellum zahvalio je svima koji su podržali skup te priznao da nije očekivao ovako velik odaziv. „Čuo sam da je 1974. godine ovo bila nerazvijena općina u bivšoj državi, a danas je jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija. Imamo tradiciju održavanja sastanaka ne samo u velikim sredinama, već odlazimo i u one male, no pitat ću vas kada vidite Županijsku bolnicu Čakovec kakva je to mala sredina. Dakle, došli smo u veliku „malu sredinu“ i zadovoljstvo mi je što smo ovdje. Sigurno neće biti posljednji put“, kazao je ugledni hrvatski liječnik te dodao kako kirurzi nisu ništa bez svog tima, kojeg, između ostalih, sačinjavaju i medicinske sestre te liječnici anesteziolozi.
Međimurje kao primjer dobrog funkcioniranja zdravstvenog sustava
Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je organizatorima što su upravo u  vrijeme kada se ima što pokazati izabrali grad Čakovec i Međimurje za mjesto ovakvog susreta. „Jedna smo od rijetkih sredina gdje u jednom dvorištu imamo smještene sve naše zdravstvene ustanove – Dom zdravlja, Županijsku bolnicu, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu. Smatramo da jačanjem primarne zdravstvene zaštite možemo rasteretiti liste čekanja i smanjiti pritisak na bolnicu, stoga smo nedavno otvorili novi Dom zdravlja u krugu bolnice. Investicije koje se u ovom trenutku provode u zdravstvu vrijedne su 170 milijuna kuna, a nadam se da ćemo za koji tjedan dobiti i uređaj za magnetsku rezonancu. Uz opremu i ulaganja, zaista se možemo pohvaliti i vrhunskim timom naših liječnika, medicinskih sestara, zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja“, poručio je Župan te dodao da je i po uvjetima u operacijskim salama ŽB Čakovec u državnom vrhu.
Pored stručnog dijela, dvodnevni kongres bio je izvrsna prilika za upoznavanje i razgledavanje grada Čakovca, na što je prilikom otvorenja ukazao pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec. Prisutnima su se obratili i voditelj Službe kirurških djelatnosti ŽB Čakovec Robert Grudić, dr.med., v.d. ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med., predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore prim.dr.sc. Ivan Žokalj, dr.med. te predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dr.med.
U kulturno-umjetničkom programu nastupila je Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara - Podružnica Međimurske županije te Greta Mikec na saksofonu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content