Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Liječenje i tretman alkoholizma u Međimurju predstavljeni u monografiji KLA "dr. Mato Golubić" Čakovec

Datum objave: 2. travnja 2019.

Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250 000 osoba. U Međimurskoj županiji alkoholizam i ciroza jetre peti su po redu uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7% osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma. Podaci su to koje je predstavila dr.med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja, kada je u zgradi Scheier održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „dr. Mato Golubić“ Čakovec.
U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba liječenih alkoholičara „dr. Mato Golubić“ Čakovec koju su odučili zabilježiti povodom obilježavanja 50 godina rada Kluba. „Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina kroz razgovore članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub. Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara.“, poručila je terapeutkinja KLA „dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“. Na samom početku prisutne je pozdravio je tajnik Kluba „dr. Mato Golubić“ Tomislav Milly, a obratili su se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec i ravnateljica ZZJZ Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitao im je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je prisustvovao predstavljanju monografije zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonjom Tošić-Grlač. „Okupljeni ste u jedan mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a Monografija je dokaz da ste jedna velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima.“, rekao je župan Posavec.
Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „dr. Mato Golubić“ Čakovec održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, a pomoglo se više od 1000 članova. Oko problema alkoholizma prisutna je vrlo visoka razina stereotipnog mišljenja i javnost se još uvijek ne uključuje dovoljno djelatnosti klubova. O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su Živko Mišević, dr.med., spec. psihijatar, dr.med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr.med. Mladen Odić. Kako bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam. Monografija 50 godina Kluba liječenih alkoholičara „dr. Mato Golubić“ Čakovec sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest KLA dr. Mato Golubić“ Čakovec i drugih klubova s područja Međimurske županije od strane njihovih terapeuta kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma i istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

 
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content