Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Članice Udruge „Zlatne ruke“ izložbom prikazale zašto su prave čuvarice tradicije

Datum objave: 8. ožujka 2019.

Povodom Međunarodnog dana žena, u Domu sindikata u Čakovcu postavljena je dvodnevna izložba ručnih radova „Žene čuvarice tradicije“ koju su pripremile vrijedne članice Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine „Zlatne ruke“ Čakovec.
Otvorenju izložbe nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovec Zoran Vidović, predsjednik Gradskog kotara Istok Ivan Zrna, predsjednik Gradskog kotara Jug Miljenko Zorko, predstavnik Turističke zajednice grada Čakovca Marijo Krčmar kao i veliki broj članova prijateljskih udruga te građana. Desetak stolova prepunih ručnih radova i rukotvorina privlačili su poglede okupljenih, a brojni heklani stolnjaci, ukrasni aranžmani i unikatni radovi prikazali su raznolikost i vrijednost Međimurja.
Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović koji je zahvalio članicama na trudu i ljubavi koju ulažu u izradu radova te dodao kako mu je želja da što više Međimuraca i Međimurski posjeti izložbu i razgleda bogatstvo naše Županije.
Ponosimo se što naša Udruga nosi naziv „zlatne ruke“ kojim se dičimo i ističemo gdje god imamo priliku, no to ime nosi obvezu i odgovornost da sve što predstavljamo bude dostojno i kvalitetno jer smo čuvarice tradicije i kulturnu baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Za ovu izložbu kojom slavimo radišnu, uspješnu i jednostavnu ženu, izvadile smo iz škrinja radove koje čuvamo od zaborava te se nadamo da će i za stotinjak godina naš trud netko cijeniti.“ , rekla je predsjednica Udruge Ana Vrbanec. Svestranost članica prikazale su čitanjem autorskih pjesama Marija Toplek Žuža i Vera Lipović, a mješovita vokalna skupina KUD-a Žiškovec pod vodstvom Tatjane Mikolaj izvela je nekoliko međimurskih popevki.
Župan Posavec čestitao je svim nazočnim ženama Međunarodni dan žena pohvalivši pritom aktivnosti članica Udruge „Zlatne ruke“ koje su prisutne na svim važnijim manifestacijama i događanjima u našoj županiji: „Međimurje je sredina koja je humana, solidarna i koja poštuje tradiciju, od međimurske popevke koja je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine do ručnih radova kojima se zaista možemo ponositi. Naše žene su istinske čuvarice tradicije te iz godine u godinu prikazuju vrijednosti koje su utkale u rukotvorine.“
Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Čakovec i Turističkom zajednicom grada Čakovca, a može se razgledati do 18 sati u subotu, 9. ožujka 2019. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content