Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

12 milijuna kuna iz EU fondova za novi znanstveni centar u Međimurju

Datum objave: 7. veljače 2019.

Međimursko veleučilište jedno je od najaktivnijih u Hrvatskoj u  korištenju sredstava europskih fondova te nastavlja s razvojem vlastitih nastavnih, znanstvenih i stručnih kapaciteta provedbom projekta „Centar održivog razvoja“, kojemu je glavni cilj povećanje broja primjenjivih znanstveno – istraživačkih projekata. Početna konferencija projekta, kojoj su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer sa suradnicima, predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, REDEA-e, suradničkih organizacija i privatnog sektora, održana je u četvrtak, 7. veljače 2019. godine u zgradi MEV-a.
Provedba projekta „Centar održivog razvoja“ započela je 2. siječnja 2019. godine te će trajati 24 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta iznosi 11.895.867,07 kuna od čega će 91%, odnosno 10.828.867,07 kuna bespovratno sufinancirati Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj. Detalje je predstavila voditeljica projekta, ujedno koordinatorica za razvoj i organizacijsku reformu dekanica Breslauer koja je istaknula kako će zahvaljujući projektu biti osigurana istraživačko-razvojna infrastruktura, a biti će i provedeno obrazovanje na području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti, povećat će se istraživački projekti i pojačati suradnja između Međimurskog veleučilišta i drugih istraživačkih institucija i gospodarstva.
Uređenjem Centra biti će opremljena četiri laboratorija s ciljem unapređenja kvalitete obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva te će i poslovni subjekti moći koristiti kapacitete novoopremljenih laboratorija. U projekt je uključen velik dio profesora s našeg Veleučilišta, a studenti i doktorandi s područja Međimurja, ali i šire dobit će mogućnost provođenja istraživanja i pisanja radnji. Na taj način povećat će se broj primjenjivih istraživačkih, razvojnih i inventivnih projekata u Međimurskoj županiji, a ujedno će se osnažiti sinergija znanosti i gospodarstva.“, rekla je dekanica Breslauer. U okviru projekta provest će se organizacijska reforma Međimurskog veleučilišta kako bi se poboljšalo funkcioniranje kroz neformalne i formalne procese ustanove, povećala efikasnost i kvaliteta rada.
Revitalizacija Vojarne - uređenje zgrade Centra za održivi razvoj
Projekt predviđa rekonstrukciju i opremanje zgrade površine 683 m2 u neposrednoj blizini Veleučilišta u kojoj će biti smješten Centar održivog razvoja, što znači da će još jedna zgrada u kompleksu prostora Vojarne biti obnovljena iz europskih fondova. Pored četiri laboratorija opremit će se kabineti, konferencijska dvorana i sva potrebna infrastruktura kako bi Međimurje dobilo novi centar regionalnog značaja.Župan Posavec rekao je kako ova početna konferencija označava veliki dan za Međimurje: „Svaki korak i napor koji je usmjeren prema ulaganju u obrazovanje ima dugoročnu isplativost stvaranja bolje i optimističnije sredine. Ovim projektom koji je okupio kvalitetne međimurske stručnjake pokazali smo kako pametno iskoristiti europske fondove, ali i nastavljamo revitalizirati prostor bivše Vojarne. Znanstveno–istraživački centri u okviru Metalske jezgre, Studentski dom, projekt regionalnog Centra kompetentnosti u području strojarstva i ulaganja u Tehnološko-inovacijski centar, zajedno s 12 milijuna kuna Centra održivog razvoja rezultiraju najvećim ulaganjem ikada u znanstvenu izvrsnost Međimurja. “ Istraživačkim centrima zadržavamo znanje, otvaramo visoko dohodovna radna mjesta, naglasio je župan Posavec te dodao kako mijenjamo gospodarsku i društvenu sliku naše županije.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content