Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bogat program Noći muzeja širom Međimurja privukao brojnu publiku

Datum objave: 2. veljače 2019.

Četrnaesta Noć muzeja započela je u petak, 1. veljače u 18 sati i trajala je do 1 sat iza ponoći u 250 muzeja, galerija, ustanova, udruga i klubova u više od stotinu hrvatskih gradova. S ciljem popularizacije muzeja, muzejske struke i kulturno povijesne baštine, besplatno razgledavanje muzejskih postava iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine muzeje posjetilo više od 240 000 ljudi. Ovaj kulturni događaj od 2006. postao je nacionalni pod organizacijom Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja tema je Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.
Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije koje im omogućuju kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike putem različitih digitalnih platformi. Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost korištenja moderne tehnologije u radu muzeja, jer su zahvaljujući tehnologiji postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacija.
Muzej Međimurja Čakovec, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, Muzej oldtimera Šardi u Selnici, Privatni muzej Franjo Šajn Kotoriba, Župna kurija u Donjem Vidovcu  i Zbirka „Štekari“ u Dunjkovcu dio su Noći muzeja 2019. te su pripremili raznovrstan i bogat program koji je privukao velik broj Međimuraca i Međimurki svih generacija.
Muzej Međimurja Čakovec raznolikim programom otvorio vrata 12. Noći muzeja
U Muzeju Međimurja Čakovec upriličena je dvanaesta po redu Noć muzeja za koju su pored stalnog postava pripremili dječje radionice na temu prijenosa muzejskih predmeta u digitalni sadržaj, a posjetitelji su mogli razgledati izložbu o 100. obljetnici odcjepljenja Međimurja od mađarske države "Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našemu kraj!". Otvorena je i stalna izložba donacije dr. sc. Danijela Režeka, koja se sastoji od 97 predmeta iz njegove zbirke umjetničkih predmeta s motivom bika, a međimurskoj publici predstavio se poznati hrvatski književnik Hrvoje Hitrec novom knjigom "Samo sreća, ništa drugo" u kojoj prati život Nikole VII. Zrinskog. Svečanost otvorenja Noći muzeja glazbenim programom obogatile su članice Ženske vokalne skupine Stridonne iz Štrigove, a uz brojne posjetitelje otvorenju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content