Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obnovljen društveni dom u Železnoj Gori

Datum objave: 14. prosinca 2018.

U srijedu 12. prosinca 2018. u društvenom domu u Železnoj Gori organizirano je druženje s mještanima u povodu završetka investicije unutarnje i vanjske obnove zgrade Doma. Uz domaćine, predsjednika mjesnog odbora Ivana Frlina i zamjenika načelnika općine Štrigova Damira Kovačića, odazvali su se načelnik općine Štrigova Stanislav Rebernik i župan Međimurske županije Matiija Posavec.
Projekt obnove vanjskog dijela zgrade 45 000,00 kn financirala je Međimurska županija, dok je općina Štrigova financirala unutarnje uređenje i nabavku stolarije. Na druženju s mještanima iskorištena je prilika za analizu projekata na području Železne Gore te je predsjednik mjesnog odbora Ivan Frilin, istaknuo kako se u ovom trenutku provodi najveća investicija sanacije klizišta, vrijedna 1.3 milijuna kuna koju zajednički financiraju ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i općina Štrigova. „Uskoro počinu radovi na izgradnji parkirališta na prostoru škole čije je zemljište ustupilo Međimurska županija kako bi se povećala sigurnost u prometu i zbjegle gužve s obzirom na to da naselje leži na glavnoj prometnici koja iz Čakovca vodi prema Štrigovi. Projekt je vrijedan 450 000 kuna, a uz njega se rješavaju imovinsko pravni odnosi za rekonstrukciju niskonaponske mreže“, rekao je Frlin.
Zamjenik načelnik Damir Kovačić dodao je kako se radi identifikacija čestica za javnu rasvjetu do naselja Tupkovec, izgrađeno je autobusno stajalište, a prema informacijama u tijeku je projektiranje za rekonstrukciju državne ceste. „Velika želja mještana Železne Gore je i pješačko biciklistička staza do toplica Sveti Martin oko koje očekujemo podršku Županijske uprave za ceste Međimurske županije.“
Načelnik općine Štrigova, Stanislav Rebernik posebno je zahvalio županu na potpori koju daje za razvoj infrastrukture na cijelom području Štrigove te za promociju kulturnih povijesnih i prirodnih potencijala. „Naše najveće kapitalne investicije su izgradnja društvenog doma, vidikovca te ulaganje u revitalizaciju prostora zbog činjenice rođenja Svetog Jeronima u Štrigovi. “
Osim kapitalnih investicija općina Štrigova rijetka je, ako ne i jedina općina u Republici Hrvatskoj koja za svoje mještane osigurava besplatni vrtić, jaslice i prehranu u školi, potpore studentima od 2000,00 kuna, te potpore za novo rođenu prvo dijete od 3000,00 kn, drugo 5000,00kn te treće dijete 7000,00 kuna.
U cilju sprečavanja iseljavanja iz ovog kraja općina će predložiti financijsku stimulaciju za kupnju starih kuća.
Župan Međimurske županije Matija Posavec pohvalio je sve napore općinske vlasti za projekte koje usmjeravaju prema građanima, posebno pohvalivši financiranje jaslica, vrtića i prehrane u školama. „Kad tome dodamo naše projekte financiranih udžbenika, prijevoza, potpora, asistenata doista lokalna zajednica čini sve kako bi motivirala građane da ostanu u svom kraju. Uvjeren sam kako će projektom gradnje vidikovca, društvenog doma te popularizacijom znanstveno dokazane činjenice mjesta rođenja sv. Jeronima, štrigovski kraj, ali i cijelo Međimurje doživjeti turistički i gospodarski procvat. Stoga ćemo dati punu organizacijsku i financijsku potporu, tražiti europska sredstva i sufinancirati spomenute projekte.“
Ovaj Dom je za sve mještane koji su članovi kulturno umjetničkih udruga, dobrovoljno vatrogasnih društva, sportskih klubova te će biti i nadalje mjesto okupljanja mještana Železne Gore.
Društveni dom Železna Gora površine je 150 m² te predstavlja funkcionalni prostor za mještane Železne Gore ,Grabrovnika i Orehovčaka.
Svi spomenuti projekti, ulaganja u infrastrukturu i potpore mještana, realiziraju se s ciljem ostanka ljudi u ovom prekrasnom međimurskom kraju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content