Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na 10. sjednici Skupštine Međimurske županije usvojen Proračun Međimurske županije

Datum objave: 13. prosinca 2018.

Skupština Međimurske županije zasjedala je 13. prosinca 2018. na svojoj desetoj sjednici, koja je počela aktualnim satom koji su članovi iskoristili za postavljanje vijećničkih pitanja. Županu Matiji Posavcu i njegovim suradnicima s pitanjima su se obratili vijećnici Željko Pavlic (MDS), Snježana Sabolek, Borka Bunjac, Nino Vrhar (ŽZ), Dijana Novak, Josip Puklavec (HNS), Franjo Cimerman (HDS), Slađan Mihoci (SDP), Matija Žugec, Igor Ivković, Ivančica Somođi, Jasna Ciboci i Zlatko Horvat (HDZ).
Kroz prvu točku dnevnog reda bez rasprave su prihvaćene II. izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije za 2018. godinu, čime će isti biti zaključen u visini od 580.490.993,90  kuna ukupnih prihoda i primitaka, a proučiti se može na mrežnim stranicama, na poveznici http://www.medjimurska-zupanija.hr/images/sjednice_skupstine_2018/10/1.pdf.
 
Usvojen Proračun za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021.
Financijsku, a time i programsku i razvojnu, perspektivu Županije u drugoj je točki dnevnog reda ilustrirao župan Matija Posavec, predstavljajući prijedlog Proračuna za 2019. godinu, planiran u visini 658.012.381,00 kuna ukupnih prihoda i primitaka. Detaljna razrada Proračuna za 2019. godinu nalazi se na mrežnim stranicama, na poveznici http://www.medjimurska-zupanija.hr/images/sjednice_skupstine_2018/10/2a.pdf.
Župan Matija Posavec obrazlažući prijedlog Proračuna naglasio je kako je vrlo ambiciozan, čak i hrabar sa visoko podignutom „letvicom“ u realizaciji projekata i programa. „Ambicija je utemeljena na brojnim investicijama koje su realizirane ove godine, potpisanim Ugovorima za nove projekte te uspješnim korištenjem EU fondova“. Riječ je o najvećem proračunu ikada koji iznosi 294 969 176 kuna, a konsolidirani 658 012 381 kuna, on je veći za 37% u odnosu na prošlu godinu te kao najvažniji financijski, razvojni, ali i politički dokument pokazuje smjer izvršne vlasti, a to je razvoj, ulaganja i stvaranje novih vrijednosti. Međimurska županija najveći je investitor u Međimurju. Proračun je održiv jer 66,3% prihoda proračuna su od EU i nacionalnih fondova, 21,4% su prihodi poreza jednaki planu za ovu godinu koji je u potpunosti realiziran, i 4,7% na prihodima od koncesija i dobiti trgovačkih društava. Dakle, 92,4% proračuna je s osiguranim sredstvima.
Takva financijska politika garantira potpuno pokrivanje manjka proračuna koji će se dogoditi iduće godine obzirom na obavezu sufinanciranja ili predfinanciranja brojnih projekata. Zadržali smo sve potpore koje smo imali i ove godine. Nove stavke u Proračunu su financiranje održive poljoprivrede, program potpora poduzetnicima, Centar izvrsnosti, Centar kompetencije,  mjere za zadržavanje liječnika…i sl.“
Govoreći o projektima župan je istaknuo neke od završenih projekata poput školskih dvorana u Orehovici, Draškovcu i Strahonincu, gradnju Osnovne škole u Pribislavcu, obnove Tehničke škole, radionica Graditeljske i Tehničke škole, obnove Učeničkog doma, obnove Osnovnih škola u Selnici, Donjem Kraljevcu, Šenkovcu, Ekonomske i trgovačke škole. „Iza nove godine kreću radovi na obnovama škola u Podturnu, Goričanu, Donjoj Dubravi, Macincu, Vratišincu, Draškovcu, Hodošanu, Graditeljskoj školi, dvorani Učiteljskog fakulteta. Obnovit će se Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, Centar za radiologiju Županijske bolnice Čakovec i energetska obnova zgrade Županijske bolnice. Paralelno pripremamo projektnu dokumentaciju za nove prijave na natječaje i to za izgradnju sportskih dvorana u Svetoj Mariji, Vratišincu,  Domašincu, Svetom Martinu na Muri i Gornjem Mihaljevcu. Pripremamo projektnu dokumentaciju za dogradnju Osnovne škole u Murskom Središću, Macincu, srednje škole u Prelogu a pripremiti ćemo sve za početak gradnje nove škole u Nedelišću. Rekonstruira se Stari grad Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine, Muzej prirodoslovlja u Križovcu, poučne staze, obnavljaju se zgrade TIC-a, završava se zgrada Doma zdravlja, rekonstrukcija „stare interne“ unutar bolnice, otvorili smo Palaču turizma. U planu nam je prijava na natječaj vidikovca na Mađerkinom bregu i nabavka uređaja za MR za našu bolnicu. Sve su to projekti koje od ideje do realizacije, od pripreme projekata, dokumentacije, prijave, nadzora i nabave pa do financiranja ili sufinanciranja idu preko Međimurske županije. Zbog toga je vrlo izazovno, ali želja mi je obnoviti sve naše osnovne i srednje škole i osigurati najkvalitetniju zdravstvenu skrb našim stanovnicima.“ – rekao je župan Posavec.
U raspravi o predstojećem Proračunu sudjelovali su vijećnici Franjo Cimerman (HDS) i Zlatko Horvat (HDZ) koji su ga žestoko kritizirali, Valentin Kočila (HSU) i Nadica Lovrec (HSU) pohvalili su povećanje sredstava za umirovljenike, Jasna Ciboci (HDZ) pitala je za projekte grada Mursko Središće koje je župan prihvatio. Željko Pavlic (MDS), Marijan Varga (HNS) i Siniša Šalamon (Reformisti) pohvalili su razvojnu komponentu Proračuna, dok je Ivančicu Somođi (HDZ) zanimala stavka nagrađivanja učenika i mentora te sufinanciranje Knjižnice u Čakovcu i Muzeja Međimurja. Vijećnica Snježana Sabolek (ŽZ) uputila je dva amandmana i to povećanje stavke za zaštitu životinja sa 280 na 330 tisuća kuna i uvođenje stavke prehrane za srednjoškolce u riziku od siromaštva sa 200 tisuća kuna. Nije prihvaćen prvi amandman zbog činjenice kako financiranje Skloništa za pse nije obaveza Županije već općina i gradova no unatoč tome Županija izdvaja sredstva od 280 000 kuna kako je i dogovoreno sa predstavnicima Udruge Prijatelji.  Drugi amandman je uvažen na način da je Župan najavio nastavak praćenja natječaja EU fondova, s ciljem da se na taj način osigura financiranje prehrane za srednjoškolce prema spomenutom prijedlogu, a koji bi Županija bila spremna sufinancirati. „Stavkom od 200 000 kuna nebi napravili ništa na financiranju prehrane za srednjoškolce obzirom da već postoji EU projekt za financiranje prehrane za 1492 učenika Osnovnih škola vrijedan 1,5 milijuna kuna što se financira EU sredstvima.
Tako su u konačnici vijećnici HDZ-a i Živog zida glasovali protiv proračuna dok su ga svi ostali podržali te je većinom glasova (9 protiv) usvojen Proračun Međimurske županije za 2019.godinu, te Odluka o izvršavanju Proračuna za 2019. godinu.
 
Raspoređena sredstva političkim strankama
U Skupštini je donesena Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka prema kojoj će u Proračunu za 2019. godinu biti osigurano 280 tisuća kuna.
 
Deset parcela u „Poslovnom parku Međimurje“ ide u prodaju!
Skupština je također donijela odluku o prodaji nekretnina na području Gospodarske zone „Poslovni park Međimurje“, koje obuhvaćaju deset katastarskih čestica na prostoru u i oko bivše vojarne, početne kupoprodajne cijene 20,2 milijuna kuna. Donesen je i Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća o dodatnom kreditnom zaduženju Doma zdravlja Čakovec u iznosu od 3,5 milijuna kuna s rokom otplate od pet godina. Prihvaćene su II. Izmjene i dopune Financijskog plana i II. Izmjene Godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih lokalnih cesta za 2018. godinu koje je pojasnila ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini.
Bez rasprave je podržan prijedlog Programa javnih potreba u sportu Međimurske županije za 2019. godinu prema kojem će se financirati sport djece i mladeži, natjecateljski sport, sportsko-rekreativne te zajedničke aktivnosti. Županijskoj Zajednici sportskih udruga i saveza bit će osigurano 1.550.000,00 kuna u što je uključeno financiranje aktivnosti u školskim dvoranama, Međimurskom školskom sportskom savezu 445 tisuća kuna, vrhunskom sportu 220 tisuća, a sportskoj rekreaciji, sportu osoba s invaliditetom i manifestacijama 1,4 milijuna kuna.
Prihvaćeni su i programi rada Skupštine Međimurske županije, Vatrogasne zajednice Međimurske županije te redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Čakovec za 2019. godinu, također bez vijećničke rasprave. Svi materijali i dokumentacija 10. sjednice Skupštine Međimurske županije dostupni su na poveznici s mrežnim stranicama https://medjimurska-zupanija.hr/2018/12/06/10-sjednica-skupstine-medimurske-zupanije-13-prosinca-2018-godine/.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content