Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Unatoč brojnim izazovima, tisuću međimurskih lovaca zadovoljno godinom

Datum objave: 1. prosinca 2018.

Lovački savez Međimurske županije održao je svoju redovnu Skupštinu na kojoj je, uz uobičajeni dnevni red, podijelio priznanja, plakete i povelje zaslužnim pojedincima za razvoj lovstva u Međimurju.
Aktivnosti Lovačkog saveza tijekom ove godine bile su bazirane na obrazovanju lovaca, razvoju lovne kinologije, lovnog streljaštva, njegovanje lovne etike i običaja te zaštite prirode i ljudskog okoliša na prostoru Međimurske županije.
Kako ističe predsjednik Lovačkog saveza Ljubomir Grgec, broj članova se s početka 2018.godine povećao s 906 na 928 lovaca u 22 lovačka društva. „Ova je godina bila izazovna. Nastojanja lovaca da riješe dugogodišnji problem plaćanja šteta nastalih od naleta vozila na divljač dobilo je svoj epilog sklapanjem zajedničke police osiguranja zbog čega je lovozakupnicima olakšano poslovanje jer im više ne prijete likvidacije zbog enormnih šteta koje su morali isplaćivati vozačima. Novim Zakonom o lovstvu više se ne zahtijeva liječnički pregled svake pete godine te donosi mnogo novosti u rad lovaca i lovoovlaštenika.“, dodao je Grgec.
Članovi Skupštine Lovačkog saveza istaknuli su aktivnu i uspješnu suradnju s Međimurskom županijom koja je izlazila u susret rješavajući probleme koji opterećuju razvoj lovstva. Ta suradnja očekuje se i naredne godine s obzirom na to da novi Zakon predviđa povrat lovozakupnine lovačkim društvima od svega 10% umjesto dosadašnjih 60%. Pozitivna suradnja je i s Policijskom upravom Međimurskom, osobito na suzbijanju krivolova.
U ime Policijske uprave Međimurske čestitke lovcima uputio je Krunoslav Gosarić, dok je župan Matija Posavec zahvalio na kvalitetnoj suradnji rekavši kako će u okviru mogućnosti i iduće proračunske godine aktivno podupirati program Lovačkog saveza i lovačkih društava.
Sjednica Skupštine ujedno je bila i prilika za osvrt na rezultate u lovnom streljaštvu u kojima je posebno istaknuta činjenica da su međimurski lovci dvostruki državni prvaci. Plakete za taj uspjeh primili su Ivica Varga, Mladen Srnec, Josip Šoštarić, Danijel Rukljač, Branko Breglec i Dean Horvat.
Veteranska priznanja za 50 godina neprekidnog lovačkog staža, Povelju Nikole Šubića Zrinskog za doprinos u razvoju međimurskog lovstva te Povelju za dugotrajno članstvo i vjernost Hrvatskog lovačkog saveza primili su: Ivan Posavec, Stanko Pfeifer, Stjepan Kolarić, Josip Varga, Stjepan Hudiček, Stjepan Vodušek, Božidar Jotić, Franjo Glogovec i Ivan Blagus.
Plaketu za razvoj lovne kinologije primio je Danijel Rukljač za osvojeni kup Svetog Huberta u organizaciji Hrvatskog lovačkog saveza te osvojeni kup u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza.
Svečanost su oplemenili lovački rogisti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content