Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje ponovno domaćin stručnjacima u proizvodnji povrća

Datum objave: 1. prosinca 2018.

U organizaciji Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara Hrvatske u LifeClass Termama Sveti Martin održan je 4. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća kojim organizatori nastoje upoznati proizvođače s najnovijim trendovima i tehnologijama u proizvodnji povrća, promjenama i dopunama u zakonodavstvu Republike Hrvatske i Europske unije te pozitivnim iskustvima zemalja koje su proizvodnju povrća podigle na najvišu razinu.
Otvorenju je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako međimurski poljoprivrednici znaju da konkurentnost trebaju graditi na kvaliteti, a ne na količini proizvedene hrane. „Trebamo razvijati hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo čime ćemo pridonijeti i razvoju države u cjelini. Vjerujem da će ovaj skup iznjedriti ideje na kojima ćemo graditi bolju budućnost svih proizvođača. Ako uzmemo podatak da godišnje Hrvatsku posjećuje više od 20 milijuna turista koji ostvaruju preko 110 milijuna noćenja, jasno je koliki je potencijal u ponudi i plasmanu domaćih proizvoda. U Međimurskoj županiji nastojimo povezati poljoprivredne proizvođače, kroz klastere i udruge, inicirati suradnju sa jadranskim županijama gdje bi naši proizvođači mogli ponuditi svoje proizvode” rekao je župan Posavec, istaknuvši primjer dobre prakse nedavno osnovanu udrugu Najbolje 'z Međimurja kroz koju međimurski proizvođači zajednički nastupaju na tržištu i direktno plasiraju proizvode krajnjem potrošaču. „U Međimurju se proizvodi ukupna hrvatska potreba krumpira i jabuke što je svakako potvrda da postoji veliki potencijal. Moramo poticati poljoprivrednike i Hrvatska poljoprivreda može postići odlične tržišne rezultate.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak otvorio je trodnevni skup te je prilikom govora stavio naglasak na mogućnosti financiranja poljoprivrede te je pozvao na zajedničko osmišljavanje nacionalnih mjera. „Predstoji nam reforma poljoprivredne politike koja je usmjerena ka smanjenju nacionalne odgovornosti i osiguravanju sredstava te Vas pozivam na kreativnost kako bi i hrvatska poljoprivredna proizvodnja rasla u svim kulturama pa tako i povrća. Ujedno najavljujem skoru objavu natječaja namijenjenih samo proizvođačima voća i povrća što do sada nije bio slučaj.“
Novost na ovogodišnjem Seminaru je i prvi Regionalni susret proizvođača povrća iz regije. Za sve sudionike je organizirana i “Burza povrća” u okviru koje su proizvođači ponudili svoje proizvode, a trgovci prezentirali uvjete i načine poslovanja. U tri dana 4. Stručnog seminara o proizvodnji povrća u Hrvatskoj akreditirano je 350 sudionika koji su razmijenili iskustva kroz panele, radionice i predavanja.
Uz već spomenute organizatore, suorganizatori su Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba, Zajednica Udruga hrvatskih povrćara i Hrvatska poljoprivredna komora.
Pokrovitelj skupa je Ministarstvo poljoprivrede RH uz značajnu podršku Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content