Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započelo provođenje novog EU projekta za starije osobe

Datum objave: 27. studenoga 2018.

U Čakovcu je 27.studenoga 2018. održana Početna konferencija projekta „IMPULS za 54+“.
Cilj projekta je uključivanje osoba starije životne dobi u kulturne sadržaje koji će pridonijeti podizanju kvaliteti njihova života. Projekt je vrijedan 936.014,28 kuna i u cijelosti je financiran iz europskih fondova.
Početnoj konferenciji nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i voditeljica projekta Valentina Biševac.
Nositelj Projekta  je Međimurska županija, a partneri Kulturno umjetničko društvo “Mura” iz Murskog Središća, Matica umirovljenika Međimurske županije i Knjižnica “Nikola Zrinski” iz Čakovca .
„U sedamnaest mjeseci trajanja projekta 110 osoba starijih od 54 godine iz geografski izoliranih i depriviranih naselja Međimurske županije moći će se dodatno aktivirati kroz radionice pjevanja, sviranja, folklora i čitanja te svoje umjetničke projekte predstaviti na različitim kulturno-umjetničkim programima, ali i uživati u kulturnim događanjima u Zagrebu i Kaposvaru za što je u okviru projekta osiguran i besplatan prijevoz“, ističe voditeljica projekta Valentina Biševac dodajući kako se projektom osvješćuje i međimurska javnost o važnosti uključivanja u život lokalne zajednice starijih od 54 godine i o potrebi brige o njima, ne samo kroz projekte zdravstva, već i ove vrste koji osnažuju starije osobe da se druže i osjećaju bolje, a također da doprinose kulturnom razvitku općine u kojoj žive. Nastupaju na općinskim priredbama i njeguju zavičajnu baštinu.
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač istaknula je kako osobe starije životne dobi se rjeđe uključuju u kulturne sadržaje zbog teže pokretljivosti, slabijeg imovinskog stanja, ali i neinformiranosti o aktivnostima u svojoj sredini. „Projekt Impuls za 54+” uvelike će pridonijeti premošćivanju navedenih prepreka, potaknuti međugeneracijsku solidarnost te očuvanje tradicijske kulture.
Župan Matija Posavec rekao je kako vjeruje da će provedba ovog projekta pridonijeti daljnjem aktiviranju starije populacije, budući će u projekt biti uključene osobe iz udaljenijih mjesta županije, a aktivnosti će se odvijati u Murskom Središću, Nedelišću i Donjoj Dubravi. „Međimurska županija osim što brine o primjerenoj zdravstvenoj skrbi i socijalnoj skrbi starijih osoba brine o njihovom društvenom životu. Zastupamo mišljenje da starije osobe koje se uključe u organizirane oblike provođenja slobodnog vremena kroz aktivno sudjelovanje u njima i druženje s ljudima podižu vlastiti organizacijski kapacitet, postaju življe, kreativnije, bolje razmišljaju, motiviranije su i manje bolesne.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content