Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Leverić: Državne ceste u Međimurju u investiciji vrijednoj 70 milijuna kuna

Datum objave: 15. studenoga 2018.

Rekonstrukcije, obnova, izgradnja i veća sigurnost na 110 kilometara državnih prometnica pod upravljanjem i održavanjem Hrvatskih cesta, te 22 kilometara autoceste koja prolazi kroz Međimurje, bile su tema radnog sastanka župana Međimurske županije Matije Posavca sa članom  Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem te članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem. Sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Kristijan Srpak, zamjenica župana Sandra Herman, ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini,  pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović, voditelj tehničke ispostave Hrvatskih cesta u Varaždinu Davor Bobičanec i stručni suradnik za promet MŽ Ivica Rus.
Nakon održanog radnog sastanka, član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić u pratnji župana Međimurske županije Matije Posavca i načelnika općine Mala Subotica Valentina Škvorca, obišao je raskrižje državne ceste D3 i županijske ceste 2022, u Maloj Subotici, gdje je iscrtana horizontalna signalizacija i postavljeni semafori. Oni će biti u funkciji po dobivanju uporabne dozvole koja se očekuje 22.studenog 2018.godine
Kao najvažnije investicije  budućih projekata u Međimurskoj županiji istaknuti su obilaznica Nedelišća i Pušćina prema Varaždinu, obilaznica Murskog Središća sa mostom preko rijeke Mure, obilaznica Preloga, rekonstrukcija državne ceste od Štefanca do Donjeg Pustakovca, rekonstrukcija državne ceste Šenkovec – Banfi, sjeverna obilaznica Čakovca, izgradnja pješačko biciklističkih staza od Slemenica prema Murskom Središću, te sanacija nadvožnjaka u Čakovcu.
Tema sastanka bila je sanacija opasnijih mjesta zbog sigurnosti svih sudionika u prometu i smanjenja broja prometnih nesreća, a u čemu važnu ulogu ima Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. U razgovoru je istaknuto kako će Međimurska županija, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Policijskom upravom Međimurskom pripremiti projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Na natječaj će se predložiti sanacija dvaju raskrižja u gradu Čakovcu i sanacija raskrižja u Štefancu.
Župan Matija Posavec, naglasio je kako u ovom trenutku, na području Međimurske županije, postoje opravdana očekivanja za investicijama u cestovnu infrastrukturu s obzirom na intenzitet i dinamiku prometa, broj vozila, opterećenost cesta i sjecište cestovnih pravaca. Za vrijeme turističke sezone kroz našu Županiju prođe oko 4 milijuna vozila, stotine tisuća teških teretnih vozila, a 20 000 automobila dnevno prolazi relacijom Čakovec- Varaždin. U nadležnosti Hrvatskih cesta su glavni pravci koji vode prema državnim granicama ili susjednim županijama. Očekujem, stoga, da u planovima za iduću godinu bude više novih investicija odnosno da se ubrzaju administrativne pripreme za nastavak postojećih radova“ – ističe župan Posavec dodajući kako će predložiti Hrvatskim cestama izgradnju kružnih tokova u Šenkovcu (tzv.“trokut“) i u Nedelišću (raskrižje cesta prema Varaždinu, Trnovcu i Dunjkovcu)
Alen Leverić, član uprave Hrvatskih cesta, nadovezao se na župana Posavca. „Za većinu spomenutih projekata u tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa, ishođenje raznih Studija utjecaja na okoliš, lokacijskih ili građevinskih dozvola, u nekima je u tijeku otkup zemljišta ili projektiranje. Drugim riječima, sada se radi onaj najteži dio posla koji najduže traje a nevidljiv je u građevinskim radovima. Za nekoliko dana imat ćemo građevinsku dozvolu  za gradnju pješačko-biciklističke staze od Murskog Središća do Slemenica duge 9 kilometara. Rekonstruirat ćemo cestu D3 od Štefanca do Donjeg Pustakovca za koju je projektna dokumentacija u završnoj fazi, no čeka se završetak projekta komunalne infrastrukture, za sjevernu obilaznicu grada Čakovca u tijeku je otkup zemljišta, za brzu cestu prema Varaždinu izrada potrebnih Studija, a s početkom nove godine na snagu stupa Pravilnik o zabrani prometa za teretna vozila teža od 7,5 T na dionicama cesta od graničnog prijelaza u Murskom Središću do Čakovca, te kroz Nedelišće. Time ćemo riješiti problem zagušenosti cesta teškim teretnim vozilima, no vjerujem, naći kompromis i sa domaćim prijevoznicima jer se zabrana odnosi na teretna vozila kojima je jedina svrha izbjegavanje korištenja autocesta i tranzit kroz Međimurje. Jednako tako, u slijedećem ćemo razdoblju u gotovo svakoj općini na pješačkim prijelazima postaviti svjetlosnu signalizaciju, rasvjetu i dodatne svjetlosne znakove upozorenja čime ćemo sigurnost u prometu podići na višu razinu. Hrvatske ceste u ovom trenutku ulažu više od 69 milijuna kuna po različitim projektima u Međimurje. Zbog brojnih projekata od kojih je samo dio spomenutih, na sastanku smo dogovorili osnivanje radne skupine koja će na mjesečnoj razini pratiti i nadzirati projekte te njihovu provedbu.“
Član uprave Hrvatskih autocesta Stjepan Baranašić rekao je kako će kroz nekoliko dana biti objavljen veliki javni natječaj za izvođenje radova na rekonstrukciji čvora autoceste u Goričanu, čime će se povezati granični prijelazi, biti olakšana dostupnost autoceste domaćem stanovništvu, izgradnja prilaznih cesta za mještane na stari granični prijelaz, dok će Hrvatske autoceste ići i u novu investiciju gradnje prijelaza preko autoceste za divlje životinje, što je sukladno razgovoru sa Lovačkim savezom Međimurske županije, a koja će biti na području Palovca.  Svjedoci ste obnovi kolnika na  cijeloj dionici autoceste Goričan - Zagreb koja ide u nekoliko faza i koja  će do kraja sljedeće godine biti u potpunosti obnovljena“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content