Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

35. Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti završava predsjedanje Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe

Datum objave: 8. studenoga 2018.

U Strassbourgu od 6. do 8. studenoga 2018. održana je 35. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe kojoj je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Dominantne teme jesenskog zasjedanja, na kojem se okupljaju predstavnici iz 47 zemalja članica, jesu sudjelovanje građana u proračunskim procesima na regionalnoj raziniprekogranična suradnja, migrantska kriza, teritorijalna solidarnost te izbor novih predsjednika i potpredsjednika Odbora. Raspravljalo se i o aktivnostima Kongresa u razdoblju od 2016. do 2018. godine,  Europskom tjednu lokalne demokracije, glasačkom pravu na lokalnim razinama, lokalnim izborima u Nizozemskoj, Sloveniji i Litvi i izazovima pograničnih regija.
Na otvaranju 35. Sjednice, gđa Gudrun Mosler-Törnström, predsjednica na odlasku, izvijestila je o aktivnostima i postignućima Kongresa tijekom dvije godine njezina mandata.
U pozadini različitih kriza koje Europa prolazi, članovi Kongresa održali su i nekoliko rasprava o izazovima s kojima se susreću općine, gradovi i regije. O problematici migracija  govorilo se tijekom dvije rasprave o "Zakonima o biranju na lokalnoj razini kao čimbeniku uspješne dugoročne integracije migranata i raseljenih osoba u europskim općinama i regijama" te  "Graničnim područjima koja se suočavaju s migracijskim fenomenom".  Članovi  Kongresa razgovarali su i o situaciji gradonačelnika pod pritiskom, financijskim poteškoćama s kojima se susreću lokalne vlasti te kako uskladiti teritorijalnu solidarnost i regionalnu samoupravu. Također su razmatrani nacrti smjernica o pravu lokalnih vlasti da ih se savjetuje na višim razinama vlasti. U okviru redovnog praćenja lokalne i regionalne demokracije u Europi, Kongres je usvojio izvješća o lokalnoj demokraciji u Litvi i Sloveniji te o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Gruziji. Također su predstavljena izvješća o lokalnim izborima održanim u Republici Moldaviji (20. svibnja 2018.), Nizozemskoj (21. ožujka 2018.) i Tunisu (6. svibnja 2018.).
Članovi hrvatskog izaslanstva predstavili su rezultate istraživanja Instituta za javnu upravu koje je pokazalo da su županije najtransparentnije jedinice lokalne i regionalne samouprave koje javno objavljuju sve proračunske dokumente. No, istraživanje je također pokazalo da proračunska transparentnost ne podrazumijeva samo uvid u potpune, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.
„Građanski angažman u konačnici vodi do povećanja odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, a samim time i do smanjenja mogućih koruptivnih radnji. Sudjelovanje u proračunskim procesima građanima otvara mogućnosti kreiranja lokalne zajednice kakvu sami žele. Potpune, jasne i pravovremene informacije o proračunu podloga su konsenzusa o smjeru neophodnih reformi i važno je da se mi kao nositelji različitih razina izvršne vlasti time vodimo“ , naglasili su.
Kongres je izabrao svojeg predsjednika i predsjednika vijeća, potpredsjednike i predsjedatelje odbora.
Za predsjednika je, na mandat od dvije godine izabran Anders Knape, predsjednik Udruge švedskih lokalnih i regionalnih vlasti. "Naš Kongres je političko tijelo zaduženo za zaštitu lokalne demokracije. Ne predstavljamo vlade nego građane u našim gradovima i regijama", rekao je novi predsjednik, naglašavajući glavnu ulogu Kongresa u promicanju i očuvanju lokalne i regionalne demokracije.
Drugoga dana zasjedanja Kongresu je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova gđa Marija Pejčinović Burić, u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe, te je izvijestila o aktivnostima Odbora ministara te provedbi prioriteta hrvatskog predsjedanja. Odgovarajući na pitanja zastupnika, dotaknute su brojne aktualne teme od značaja za unapređenje rada, ali i zaštitu lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica. "Ovo su, nesumnjivo teška vremena. Na europskoj razini, na nacionalnoj i lokalnoj razini kao i na institucionalnoj razini. Paneuropski izazovi su prisutniji nego ikad. Uvjerena sam da možemo računati i na punu potporu i suradnju Kongresa", dodala je, istodobno naglašavajući sposobnosti i inovativnosti općina, gradova i regija", izjavila je Marija Pejčinović Burić.
Sudjelovanje građana bilo je u središtu 35. zasjedanja, posebice doprinos mladih delegata iz 42 zemlje članice, koji su sjedi li pored članova Kongresa (bez prava glasa). Republiku Hrvatsku predstavljao je Danijel Javorić Barić.
Po završetku 35. sjedice Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u sjedištu VE-a sudionicima godišnjeg zasjedanja iz brojnih europskih zemalja predstavljen je dio hrvatske kulturne i tradicijske  baštine, prirodne ljepote i turistički potencijali.
Predstavljene su sve hrvatske regije, a nastupili su dubrovački folklorni ansambl "Linđo" s narodnim plesovima i pjesmama, te riječki Jazz Porto Etno orkestar u okviru predstavljanja dijela programa koji se pripremaju za 2020. godinu tijekom koje  je Rijeka europska prijestolnica kulture. Osim kulture i tradicije, Hrvatska je predstavljena i kao zemlja kvalitetne enogastronomije, što potvrđuje i Međimurje kao ponosni nositelj destinacije „EDEN“ – europske destinacije izvrsnosti.
Uz župana Međimurske županije Matiju Posavca hrvatsku delegaciju činili su i predsjednik HZŽ -a, župan Šibensko-kninske županije  Goran Pauk, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan – Dolinar, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te gradonačelnik Zlatara Ivan Hanžek.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content