Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na 2. sjednici Vijeća za prevenciju Međimurske županije definirana sveobuhvatna akcija povećanja sigurnosti u Međimurju

Datum objave: 19. rujna 2018.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije danas je održana 2. sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije čiji je predsjednik Vijeća, ujedno i župan Međimurske županije Matija Posavec predložio dnevni red s ciljem utvrđivanja zaključaka i mjera potrebnih za rješavanje problema stanja sigurnosti na području Međimurske županije. „Kad govorimo o stanju sigurnosti na području Međimurske županije, tada govorimo o specifičnim problemima koje institucije lokalne i regionalne samouprave ne mogu riješiti bez aktivnog uključivanja nekoliko ministarstava poput Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i unutarnjih poslova. Stoga nam Vijeće za prevenciju služi za donošenje vrlo konkretnih prijedloga i zaključaka“, rekao je uvodno Posavec.
Policijska uprava međimurska u suradnji s Međimurskom županijom provela je u travnju i svibnju 2018. godine kvantitativno istraživanje pod nazivom „Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji“ koje je provedeno u 41 naselju na uzorku od 562 ispitanika, a koje je pripremila prof.dr.sc. Irena Čajner –Mraović i udruga „Sfera“. Rezultate istraživanja predstavio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber.
Temeljem provedenog istraživanja zamjenik Vijeća i načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, rekao je „Pokazali smo rezultate s kojima smo se bavili. U pojedinačnim dijelovima Međimurja stanje je narušeno, a konkretno se radi o dijelovima županije koja su uz romska naselja. U narednom periodu, moramo se pozabaviti uzrocima, a temeljem Nacionalne strategije za uključivanje Roma, moramo poduzeti konkretnije i preciznije mjere kako bismo definirali i reagirali na uzroke problema. Nažalost, trenutačno se bavimo samo sa posljedicama.“
Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, istaknuo je „U policiji smo se odlučili vrlo aktivno baviti problematikom ponašanja dijela Romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Podatak koji je zabrinjavajući jest da 54% kaznenih dijela građani ne prijavljuju, te je stvarna stopa općeg kriminaliteta na području Međimurske županije dvostruko veća nego što je bilježimo. Najveći problem predstavlja neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta, odnosno kuće u zoni romskih naselja s kojima se susreću brojna domaćinstva iz Međimurja. Opći kriminalitet poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala, u tome je naša županija iznad državnog prosjeka“. Faber je naglasio„Radi se o kriminalitetu koji je izazvan socijalnim razlozima, dakle nezavršavanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nekorektnim korištenjem socijalne pomoći. Nažalost, temeljem istraživanja 70% kriminaliteta čine pripadnici romske nacionalne manjine, djeca od 14,16,17 godina.“
Tijekom same prezentacije Faber je predstavio rezultate istraživanja o osjećaju sigurnosti u mjestu stanovanja gdje je bitno spomenuti da je npr. broj remećenja javnog reda i mira 22,42% veći od ostatka RH.
Po završetku prezentacije i kratke rasprave, Vijeće je donijelo zaključke s kojima će upoznati nadležna ministarstva ali i Vladu Republike Hrvatske.
Što se tiče djelokruga rada Policije, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač i savjetnik ministra Vladimir Faber predložili su ministru unutarnjih poslova i ravnatelju Policije prijedlog izmjene unutarnjeg ustroja PU Međimurske, čime se veći naglasak stavlja na Policijske postaje u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, uključujući i dodatni tim interventne policije. Policija će se intenzivnije baviti sprječavanjem maloljetničke delikvencije, svaka općina i grad u Međimurju, gdje postoji potreba, dobit će kontakt policajce koji će sa načelnicima i gradonačelnicima, članovima romske zajednice i ostalih institucija rješavati probleme na tim područjima. Ujedno, pokrenut će se i čitav niz preventivnih aktivnosti kako bismo djelovali na uzroke koji pogoduju na nastanak kriminaliteta,“ kao zaključke navodi Faber.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, podržao je spomenute zaključke, osobito u smjeru angažiranje dodatnog broja policijskih službenika te istaknuo kako je potrebno hitno ojačati kapacitet Centra za socijalnu skrb Čakovec u vidu zapošljavanja većeg broja socijalnih radnika. Posavec je nadodao, „Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese samog korištenja socijalne pomoći, i dječjeg doplatka koji je u nadležnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u smislu da će se, ukoliko se od strane socijalnog radnika utvrdi da se sredstva nenamjenski troše, ona više ne isplaćuju u novcu već u bonovima. Također, tražimo da se kategorija neovlaštenog ulaska u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sa svim ovim zaključcima, osobno ću sa svojim suradnicima upoznati one koji o tome odlučuju te očekujem brzo i konkretno djelovanje nadležnih institucija. Ovo je samo dio jedne sveobuhvatne akcije i svega onoga što radimo u cilju jačeg stanja sigurnosti u Međimurju. Drago mi je da naši apeli, stvarno stanje sigurnosti, a ne statistike, nalaze uporište u konkretnim rješenjima“.
Također je prijedlog da se na razini Međimurske županije formira središnje tijelo i mjesto za prikupljanje i analizu podataka te koordinaciju mjera i aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine ali I koordinaciju aktivnosti s relevantnim dionicima u provedbi mjera sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma. Međimurska županija donijet će Akcijski plan za uključivanje Roma Međimurske županije od 2018-2020. godine, s konkretnim aktivnostima, nositeljima aktivnosti i rokovima provođenja.
 
Sa zaključcima Vijeća za prevenciju i prijedlozima upoznati će se resorni ministri, saborski zastupnici i Vlada Republike Hrvatske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content