Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana povodom Dana državnosti!

Datum objave: 25. lipnja 2018.

Povodom Dana državnosti, župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitku u kojoj stoji:
              "Poštovane Međimurke i Međimurci!
                Čestitam Vam rođendan naše domovine. Ovo je veliki blagdan za sve nas, blagdan u kojem se s osobitim ponosom sjećamo svih naših heroja koji su nam omogućili slobodu i demokraciju.  Na današnji dan prije 27 godina, Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. U nametnutom ratu koji je uslijedio, mnogi naši rođaci, prijatelji i susjedi dali su svoje živote. Stoga je Dan državnosti prilika da se ih ponovno sjetimo i odamo počast onima koji su trajno ostali ugrađeni u temelje slobodne, demokratske i neovisne hrvatske države. Domovinski rat jedan je od najsvjetlijih perioda cjelokupne hrvatske povijesti, a nacionalno jedinstvo i nepokolebljiva želja za slobodom, na čelu koje su stajali hrvatski branitelji, nešto je na što bezrezervno moramo biti ponosni. I naša je zadaća mlađe učiti, a starije podsjećati na značajne datume iz naše povijesti.
Prije 27 godina, povijesnom odlukom 25. lipnja 1991., i formalno pravno je rođena naša Hrvatska. To je jedna velika etapa naše povijesti. Druga značajna stvar za noviju hrvatsku povijest dogodila se upravo u ovo vrijeme prije pet godina kada smo ušli u članstvo Europske unije. Kako nam je 1991.godine glavni motiv bila sloboda tako nam je danas glavni motiv napredak. Bez slobode nema napretka, ali ni napretka bez odgovornosti. One odgovornosti da naša Hrvatska bude zemlja kakvu želimo – zemlja slobode, demokracije, zemlja otvorenosti i razumijevanja, zemlja pravednosti i solidarnosti, zemlja koja zna iskoristiti svoje potencijale i šanse. Sve ono što danas živimo u, i za naše Međimurje, stvarajući naprednu regiju predanim radom, promišljenom strategijom, odvažnošću i poštenjem. Uspješna društva ulažu puno rada, odricanja znanja i upornosti u svoj razvoj. Uspješna društva znaju građanima uliti samopouzdanje i optimizam kada je teško. U još težim okolnostima ostvaren je uspjeh u stvaranju Hrvatske države. Tada smo to uspjeli samo zato jer smo bili u najtežim trenucima usredotočeni na najvažniji cilj i pri tome bili odlučni i solidarni.
Zbog toga svima Vama, svim Međimurkama i Međimurcima, čestitam Dan hrvatske državnosti sa željom da spremni dočekamo nove izazove, ali i svjesni teškog i krvavog puta koji smo prošli ranih devedesetih. Odgovorni smo prema onima koji su to omogućili svojim životima. Upravo zbog njih naše Međimurje, naša budućnost, naša zajednica mora biti i bit će uspješna.
                Čestitam Vam Dan državnosti!

ŽUPAN

Matija Posavec, mag. ing."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content