Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ovogodišnje Urbanovo u znaku unikatnih boca i nagrade Decanter

Datum objave: 19. svibnja 2018.

Ovoga petka 18.svibnja 2018. Međimurje je postalo središte hrvatske enogastronomije. Otvoreno je Urbanovo – manifestacija koja predstavlja sve ono najbolje što Međimurje ima za ponuditi svojim posjetiteljima, vrhunska vina, gastronomske delicije i prirodne ljepote. Sloganom „Za novu generaciju vinskih hedonista“ u sportskoj dvorani u Štrigovi otvoren je 19.Festival Pušipela na kojem posjetitelji imaju prilike kušati brojna vina iz vinograda 24 međimurska vinara i vinogradara.
Predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar rekao je „kvaliteta vina međimurskih vinara iz godine u godinu raste. Dokaz tome su posljednje brojne osvojene međunarodne nagrade koje stižu sa prestižnih natjecanja, među kojima se posebno ističu tri prošlogodišnja Decantera, od kojih je jedan platinasta medalja. U Međimurju smo ponosni i na našu autohtonu sortu Pušipel zbog čega je dizajnirana unikatna boca u koju će puniti svi vinari.“.
Predsjednik Organizacijskog odbora i župan Matija Posavec, istaknuo je nakon godinu dana priprema, Urbanovo je pokazalo novi vizual, novi iskorak u samoj promociji vinogradarstva Međimurja, ali i Hrvatske. „Ponosan sam što svake godine u suradnji s drugim hrvatskim županijama spajamo vinske regije što je prilika za vinare da otvaraju nova tržišta, a ujedno je ove godine Dubrovačko – neretvanska županija partner, ali i partneri iz Poljske  iz Kujawsko-pomorskie regije koji planiraju u svoju ponudu uvrstiti i međimurska vina što me posebno veseli. Razvijat ćemo i dalje našu županijsku marku vina kroz klonsku selekciju i promociju “, rekao je Posavec.
Maršal Mr. Piotr Całbecki iz Kujawsko – pomorskog vojvodstva rekao je kako poljake i hrvate puno toga veže, ali da postoji jedna razlika, a to je da Međimurska županija ima vrhunske vinare  za koje se te  nada da će se uskoro nači na poljskom stolu. 
Načelnik Stanislav Rebernik rekao je da se slijedeće godine posljednje Urbanovo održava na tradicionalnom mjestu u sportskoj dvorani te da se od 2020. godine Urbanovo seli u nove prostore Društvenog doma za čiju su gradnju povučena sredstava iz EU fondova. Druga stvar sa kojom se osobito ponosi jest da u Gornjem Međimurju postoji više od 600 hektara vinograda što je impozantno za ovako malu Županiju. 
U sklopu svečanosti otvorenja, uz nastup ženske vokalne skupine Stridone iz Štrigove i puhačkog orkestra učenika OŠ Štrigova, dodjeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina. Tako je šampion u kategoriji Pušipela-Šipona-Furminta i Moslavaca vino Pušipel Prestige, predikat 2017., vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Šampion u kategoriji pjenušavih vina je Stridon, Rose 2015., također vinske kuće Cmrečnjak. Šampion u kategoriji vina redovite berbe je Sauvignon 2017., vinske kuće Cmrečnjak.
Zlatne diplome za svoja vina osvojili su vinske kuće Cmrečnjak, Štampar, Kossi, Jelene i Antuna Kojtera i OPG Rajke Dvanajšćak. Srebrne diplome primili su OPG Rajka Dvanajščak, Jelena i Antun Kojter, OPG Ina Kerman, OPG Nemec Juraj, Vina Horvat i vinska kuća Kossi, a brončanim diplomama za Pušipel 2017. nagrađeni su Vina Horvat i vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić
Prvog dana Urbanova u Državnom arhivu Međimurje u Štrigovi otvorena je izložba „Čovjek i krš“
U Termama Sveti Martin održan je i „Cooking night show“, kulinarsko glazbeni spektakl na kojem su svoja kulinarska umijeća pokazali ponajbolji međimurski vinari uz voditeljsku palicu Mirka Fodora i nastup Disco inferno magic benda.
Svečanom otvorenju Festivala pušipela nazočili su pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, međimurski župan Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman i zamjenik Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, štrigovski načelnik Stanislav Rebernik, njegov zamjenik Damir Kovačić, gosti iz Poljske i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i mnogi drugi posjetitelji koji će moći uživati u više od 90  sorti vina.
Nakon Festivala Pušipela, idućeg vikenda očekuju nas Dani otvorenih podruma dok će se sve završiti vinskim balom.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1603" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content