Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Provedena javno zdravstvena akcija u romskom naselju Pribislavec

Datum objave: 19. travnja 2018.

U romskom naselju Pribislavec provedena je javno – zdravstvena akcija u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine. Ova je preventivna akcija unutar romske zajednice, Romkinjama dala priliku obavljanja organiziranog probira na karcinom dojke u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju, a sve s ciljem smanjivanja nejednakosti i jaza između zdravstvenog statusa Roma i ostalog stanovništva. 
Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, ovu akciju provodi u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020.
Uz savjetnicu ministra zdravstva Tihomiru Ivandu, dr.med.dent. u organizaciji ove aktivnosti sudjelovale su načelnica Općine Pribislavec, Višnja Ivačić, Tamara Sokač, dr.med. medicinska sestra Ivana Baksa, te patronažne sestre Vesna Vukšić i Klara Klobučarić.
Na samom događaju prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr.sc. Sonja Tošić Grlač, Vesna Štefančić, dr.med., zamjenik načelnice Općine Pribislavec Krunoslav Kamenić, viša stručna suradnica za nacionalne manjine i socijalnu zaštitu u Međimurskoj županiji Maja Odrčić Mikulić te Natalija Ignac i  Matjaš Oršuš, predstavnici romske zajednice.
Ovakvom je akcijom, na kojoj je sudjelovalo 25 korisnica,  potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma, a s obzirom na potrebe koje proizlaze iz specifičnog socioekonomskog položaja uvjetovanog njihovim statusom kada se radi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, budući da se suočavaju s različitim izazovima povezanima sa socijalnom isključenošću i siromaštvom, a što značajno utječe na nejednakost i jaz između Roma i ostalog stanovništva u području zdravstvene zaštite.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1534" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content