Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danas obilježavamo Svjetski dan prava potrošača, 15. ožujka

Datum objave: 15. ožujka 2018.

Svjetski dan prava potrošača prvi je puta obilježen 15. ožujka 1983. godine, a inspiriran je „Deklaracijom o osnovnim pravima potrošača“ koju je donio američki predsjednik John F. Kennedy, na američkom Kongresu na kojem se po prvi puta govorilo o pravima potrošača, 15. ožujka 1962. godine.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta priredilo je promotivne brošure koje će pomoći građanima da se upoznaju sa svojim potrošačkim pravima u područjima javnih usluga, usluga u turizmu i financijskih usluga te da se upoznaju s pravima prilikom kupovine proizvoda. Također, potrošači mogu pronaći informacije o rješavanju potrošačkih pritužbi i sporova, saznati sve o naplati duga potrošača i o zaštiti osobnih podataka, upoznati se s pravima na informacije o hrani i kvaliteti proizvoda.
Hrvatski potrošači najviše upita i prigovora šalju vezano uz materijalne nedostatke proizvoda i jamstva, općenito vezano uz usluge s naglaskom na javne usluge, a pogotovo uz usluge elektroničke komunikacije, uz nepoštenu poslovnu praksu i prodaju na daljinu. Posebno je istaknuto područje digitalnog tržišta i informacije za potrošače na internetu.
„Priručnik za potrošače“ možete pronaći OVDJE.
Priručnik „Potrošači na digitalnom tržištu“ možete pronaći OVDJE.
Međimurska županija također brine o svojim potrošačima kroz financiranje rada udruga za zaštitu potrošača, tj. financiranje provedbe njihovih projekata i programa. Svi podaci o dostupnim kontaktima udruga nalaze se na sljedećem linku:
https://medjimurska-zupanija.hr/2017/01/01/zastita-potrosaca/

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content