Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

40 godina prostornog planiranja u Međimurju: Imamo uređenu županiju, u koju se turisti vraćaju

Datum objave: 18. rujna 2017.

U organizaciji Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije ovih se dana obilježava 40 godina prostornog planiranja u Međimurju, uz prigodne svečanosti, boravak ravnatelja i djelatnika županijskih zavoda iz cijele zemlje u Međimurju, te promociju publikacije „Transformacija prostora Međimurske županije kao rezultat prostornog planiranja i uređenja“. Međimurje tako obilježava vrijedan jubilej djelatnosti koja se bavi oblikovanjem prostora u kojem živimo, a kako je pritom naglasila ispred organizatora ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar, ovako dugom tradicijom bavljenja prostornim planiranjem ne mogu se pohvaliti mnogo veće sredine u Republici Hrvatskoj. Svečanosti prilikom dolaska mnogobrojnih gostiju u naš kraj, gdje je prezentiran rad tijekom četiri desetljeća, danas je prisustvovao i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar s državnom tajnicom Dunjom Magaš, koji je iskoristio priliku da čestita Međimurkama i Međimurcima na sustavnom i uspješnom radu u upravljanju prostorom. „Kada se općine i gradovi razvijaju, kada se tehnološki napreduje, često dolazi do toga da se neki prostor uzurpira, koji je možda kvalitetniji za neku drugu funkciju nego za onu koju se koristi. I zato su nam potrebni zavodi za prostorno uređenje, trebaju nam stručnjaci koji nama političarima mogu dati smjernice i savjete gdje i što graditi“, objasnio je.
Sjever ima jednu dobru okolnost, da se kvalitetno prostorno planira, da ima sređene prostorne evidencije i da sustav dobro funkcionira. Prednost sjevera koju sam primijetila vozeći se Međimurjem je da su sela naseljena, te vidimo da još uvijek postoji želja za ostankom i stvaranjem budućnosti u Hrvatskoj“, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković. Rezultati djelatnosti prostornog planiranja se ne mogu sagledati u kratkom vremenskom tijeku, no nakon 40 godina možemo reći da je prostor Međimurja uređeni prostor i da bilo koji turist i posjetitelj koji dođe u našu sredinu uvijek prepoznaje našu kvalitetu i uređenost“, dodala je Pintar i pozdravila predsjednika Skupštine bivše Općine Čakovec, Danijela Režeka za čijeg se mandata krenulo s organiziranim radom na poslovima prostornog uređenja, te prvu voditeljicu tadašnjeg Urbanističkog odjela Nadu Golub Piližota, kojima se pritom posebno zahvalilo i čestitalo. „Prostorno planiranje moraju voditi stručni ljudi, pa ne dajte se struko, treba napraviti reda, a upravo ste vi struka koja će proizvesti i rezultate“, jasan je bio Režek.
70-ih i 80-ih godina prepoznala se potreba da se u Čakovcu, kada je krenuo brži razvoj, osnuje jedno stručno tijelo koje će pratiti i kroz svoje prostorne planove propisivati smjernice te kriterije za uređenje prostora za zaštitu prirodne i kulturne baštine. Prostorno planiranje i uređenje djelatnost je kojom se kroz izradu prostornih planova određuju namjene i standardi korištenja prostora. A u Međimurju je uloga Zavoda neizostavna u razmatranju i definiranju Strategije razvoja.
Sustavnim radom zadatak je budućim generacijama ostaviti uređenu sredinu
„Međimurje je najgušće naseljeni prostor u RH i jedna od najmanjih županija, i upravo je stoga bitno jedno strateško planiranje. Ono što je naša obaveza i zadatak, ali i želja, da upravo prirodni resursi koje imamo na području Međimurja budu glavni pokretači razvoja. I zato je naš Zavod za prostorno planiranje izuzetno bitna karika u tom lancu, ne samo kroz povezivanje regionalne i državne razine, nego i kroz osmišljavanje strategije razvoja Međimurja kroz definiranje prostornih planova“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako je intencija županiju okrenuti prema gospodarstvu i turizmu, turizam kroz izgradnju kampova i revitalizaciju rijeka Mure i Drave, poput Marine kod Preloga, a gospodarstvo u okviru Nature 2000, zaštićenom području kojem pripada gotovo trećina Međimurja.
Sve čestitke svima koji ste u ovih 40 godina, ali i puno duže na bilo koji način sudjelovali u razvoju Međimurja, mislim da svi kada se okrenete iza sebe možete itekako biti ponosni, a na nama je, koji smo danas aktivni i u zavodu i u poslu razvoja i strategija, veliki zadatak da i budućim generacijama ostavimo u nasljeđe jednu uređenu sredinu“, zaključio je međimurski župan uz kojeg su skup svojim dolaskom među ostalima pozdravili još i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Franjo Makovec, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal, kao i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepan Lacković.
Svečanost u  kongresnoj dvorani Termi LifeClass Sveti Martin zaokružena je predavanjima Mirjane Pintar na temu Prostorno planiranje u Međimurskoj županiji, te Jadranke Grgan Makovec, na temu Transformacije prostora Međimurske županije. Svi sudionici nakon istog krenuli su na terenski dio obilježavanja, u općine Štrigova i Sveti Martin na Muri, kako bi se i osobno uvjerili u razvoje međimurskih općina.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1199" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content