Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

8. obljetnica posvete Svetišta u Maloj Subotici pod geslom „Moje srce – tvoje svetište“

Datum objave: 29. kolovoza 2017.

Uz duhovni program, svetu misu, anđeoski pozdrav i blagoslov slika Gospe Hodočasnice, u Maloj Subotici proslavljena je 8. godišnjica posvete Prvog hrvatskog filijalnog Svetišta MTD u Maloj Subotici i Dan Gospe Hodočasnice. Naime 22. kolovoza 2009. posvećeno je prvo Hrvatsko Šenštatsko svetište, jedno od dvjestotinjak identičnih svetišta na pet kontinenata u stotinjak zemalja diljem svijeta. Misa je proslavljena na oltaru na otvorenom u velikom Marijinu perivoju u obliku srca kod kapelice Majke Triput Divne, koja je potpuno identična prasvetištu u Schönstattu. Na početku misnog slavlja sve prisutne vjernike koji su se okupili u velikom broju pozdravili su pater Christoph Horn, rektor Prvog hrvatskog filijalnog svetišta u Maloj Subotici, ujedno i duhovni asistent Hrvatske Schönstattske obitelji, mladomisnik Pržemek Skapski, uz prisustvo trajnog đakona Krunoslava Kičinbačija iz zagrebačke Dubrave. „Najbitnije je što Bog misli o tebi, a ne drugi. On te stvorio kao unikat, i zato prema drugi ljudima smiješ zračiti sa vlastitim jarkim bojama. Da bismo iskoristili našu snagu i ne iscrpili našu energiju, treba nam unutarnji mir, ljubav, radost i zadovoljstvo u samome sebi. Naš izbor je čisti čin Božjega milosrđa koji se želi preko nas smilovati svome narodu. Tvoja pozivnica za mladu misu, dragi patere Pržemek, pokazuje Isusovo srce kao ispunjenje velike čežnje cijelog stvorenja. To me duboko dodirnulo. Ova slika meni i svima nama pokazuje na dubok način da taj veliki Bog ima srce koje kuca za nas ljude“,  inspirirao je govorom okupljene pater Horn, dok je mladomisnika Skalpskog ohrabrio na službu.
Spomenimo kako je na svetoj misi svirao i pjevao zbor molitvene zajednice „Totus Tuus“ Župe svetog Nikole biskupa iz Čakovca, a među uzvanicima bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Danas u Hrvatskoj ima oko 1000 članova koji su organizirani u 50 lokalnih zajednica koje na mjesečnoj bazi održavaju pobožnost „Slavlje saveza“. Svetište u Maloj Subotici raste iz godine u godinu, dovršava se izgradnja i uređenje Schönstattskog centra i hodočasničkog doma, te sve više suradnika sudjeluje u planiranju i ostvarenju niza duhovnih sadržaja koji se u njemu priređuju tijekom godine. Varaždinska biskupija može se pohvaliti kako ima jedno, jedino u Hrvatskoj, Schönstattsko svetište i to upravo ovdje, u Maloj Subotici koja ima svoje geslo „Sve za svetište i našu Kraljicu!“.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1167" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content