Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Noć muzeja u Međimurju u znaku dr. Vinka Žganca i Josipa Štolcera Slavenskog

Datum objave: 30. siječnja 2017.

I u Međimurju je održana tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je tema ovogodišnje priredbe bila “Glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”, organizatoru Muzeju Međimurja Čakovec nije bilo teško odlučiti se za predstavljanje dvojice najpoznatijih međimurskih glazbenih velikana: najpoznatijeg hrvatskog etnomuzikologa i zapisivača narodnih pjesama dr. Vinka Žganca te skladatelja svjetskog glasa, Čakovčanca Josipa Štolcera Slavenskog.
Noć muzeja u MMČ-u otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, nakon uvodnih riječi v.d. ravnateljice Muzeja Maše Hrustek Sobočan, a potom je dr. sc. Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku održala u Muzejskom informativnom centru predavanje o dr. Vinku Žgancu. Zaslužnim građanima, institucijama i udrugama podijeljene su knjige “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” u kojima je objavljena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Žgancu. Popratni glazbeni program održala je mlada kantautorica Lea Šprajc, studentica etnologije i kroatistike.
U predstavljanju lika i djela dr. Vinka Žganca kulturno-scenski program pripremili su njegovi sumještani – Općina Vratišinec. Vratišinec godinama njeguje sjećanje na dr. Žganca, pa nismo pogriješili u odabiru da upravo oni pripreme program svečanog otvorenja manifestacije. Predstavili su se s pjesmom, plesom i običajima: KUD Dr. Vinko Žganec Vratišinec, Mješoviti pjevački zbog dr. Vinka Žganca iz Vratišinca, učenici OŠ dr. Vinko Žganec Vratišinec i KUU Društvo žena Gornji Kraljevec. Vrijedne žene udruge počastile su pritom sve posjetitelje i tradicionalnim kolačima svoga kraja.
U suradnji s Maticom Hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja otvorena je Izložba “Ključ Međimurja” povodom 100. obljetnice tiskanja knjige Vinka Žganca: “Hrvatske pučke popijevke Međimurja”. Autor izložbe je Stjepan Sučić, dok su u njenom kreiranju sudjelovali su i prof. Ivan Pranjić iz Matice Hrvatske Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.
U čakovečkom muzeju pohranjena je Memorijalna zbirka Slavenski te smo u 2016. godini slaveći 120. godišnjicu rođenja Slavenskog postavili tematsku izložbu pod nazivom “Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!”. Kako bi zaokružili tu važnu godišnjicu, u stalnom postavu Muzeja Međimurja otvorena je u Noći muzeja Tematska soba Josipa Slavenskog, ali i prezentirana Virtualna izložba o Slavenskom, koja će biti dostupna široj zainteresiranoj publici i istraživačima povjesničarima i muzikolozima uskoro i online.
Muzej Međimurja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content