Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Boravak Predsjednice RH u Međimurju već počinje davati prve rezultate

Datum objave: 4. siječnja 2017.

Međimurska županija ima ideje, rješenja i spremne projekte vrijedne oko 2 milijarde kuna koje, uz one koje je aplicirala u zadanom roku, no svjesni kako je na putu njihovih ostvarenja neophodna i podrška države, svaki radni sastanak u okviru nedavnog izmještanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović u Međimursku županiju, iskoristili su za apel i molbu kako bi isto potaknuli. To je očito urodilo plodom, te je dana puna podrška svim projektima, investicijama i predloženim rješenjima ključnih problema Međimurja koje je istaknuo župan Matija Posavec. Potvrđeno je to činjenicom kako je nakon svog posjeta Predsjednica RH uputila dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu uz apel da pokrene prve korake prema razvojnim ciljevima županije,  uz naglasak kako se nakon boravka, kako u Varaždinskoj, pa zatim i u Međimurskoj županiji, uvjerila u dostignuća, vrijednosti poduzetničkih projekata i pothvata, kao i u velike razvojne potencijale ovog kraja.
Primjer međimurskog obrazovanja u smjernicama novog kurikuluma!
Ovo je nakon odrađenih niza sastanaka, molbi i apela, prvo pismo koje je s tako visoke razine konkretno otišlo prema onima koji donose odluke, stoga sam tim više ponosan što je Predsjednica dokazala kako izmještanje Ureda, ali i njen boravak nisu bili samo protokolarni, već konkretni, te je i ovime dala podršku Međimurskoj županiji i našim sugrađanima. Na oko 50-tak lokacija diljem Međimurja, te u susretu s preko 2000 građanki i građana, siguran sam kako smo svi zajedno uspjeli nametnuti ove teme koje su nam strateški ciljevi“, rekao je međimurski župan, dodao kako će Županija pratiti realizaciju traženog u Vladi. Također je kao ključno istaknuto strukovno obrazovanje, što Međimurska županija i konkretno provodi već jedno duže vrijeme uz stipendiranje deficitarnih zanimanja, mijenjanja upisnih kvota, te otvaranja novih razreda u Gospodarskoj, Graditeljskoj i Tehničkoj školi gdje vlada interes za školovanje i koje nude kasnije sigurno zapošljavanje.
Zaključak je Predsjednice RH da takva dobra iskustva iz međimurskog obrazovanja treba ugraditi u smjernice koje će dati novi kurikulum, što je najveća moguća nagrada i priznanje našem radu u školstvu i stvaranju Međimurja kao županije znanja“, objašnjava župan te dodaje kako je važna i tema nove porezne reforme, koju je prepoznala i Predsjednica, te nadoknada sredstava jedinicama lokalne samouprave koje će reformom izgubiti.  Kako je rekao, upravo je i to rezultiralo novim Proračunom gdje su odrađene kompenzacijske mjere, pa ni u županijskom ni proračunima općina i gradova ne bi trebali izgubiti sredstva, ukoliko će navedena mjera biti pravovremeno isplaćivana po već donesenim odlukama. Predsjednica je ujedno predložila nužnost nastavka državne financijske potpore u provedbi triju kapitalnih međimurskih investicija, čije je financiranje zaustavljeno 2016., a tiče se izgradnje Osnovne škole Pribislavec i dogradnje Osnovne škole Orehovica te Doma zdravlja u Čakovcu.
Predsjednica RH prihvatila prijedlog župana o nužnom povećanju prosjeka plaće
Kao veliki problem detektirala je prometnu infrastrukturu uslijed ubrzanog gospodarskog razvoja i zemljopisnog položaja, te dala prijedlog Vladi hitnu gradnju obilaznice Mursko Središće i Prelog te pripremu projektne dokumentacije za gradnju nove ceste Čakovec – Varaždin. „Napravljena su idejna rješenja, studije izvodljivosti i studije zaštite okoliša. Bitno je samo reći, s čime sam upoznao i Predsjednicu, kako je preko 9 milijuna putnika prošlo kroz Međimurje u prošloj godini, teretni promet na graničnom prijelazu Mursko Središće je svaki dan u porastu, dok je cesta na relaciji Čakovec – Varaždina dnevno opterećena s 16.500 tisuća vozila“, rekao je Posavec i objasnio kako su to strateški projekti, ali najvažniji je svakako dizanje prosjeka plaće. „Iako se posljednjih godina razlika plaća u odnosu na državni prosjek pomalo smanjuje, povećanje plaća u realnom sektoru je prioritet, a prostora za to svakako ima kroz smanjenje parafiskalnih nameta u gospodarstvu“, napisala je u pismu Vladi Predsjednica RH, a župan ponovio nebrojeno mnogo puta na svakoj gospodarskoj manifestaciji i događaju diljem zemlje tijekom 2016. godine.
„To je jedino rješenje u kojem se zatvara krug, oslobađaju poduzetnici, poveća minimalna plaća, gdje je radnik zadovoljniji i gdje više troši, a sve to država dobiva natrag kroz PDV“, jasan je. Posebice je i tijekom sastanaka, ali i ovim putem bila naglašena potreba donošenja mjera kojima bi se ubrzao proces smanjenja razlike visine plaća u odnosu na državni prosjek, te je predloženo da Vlada povisi minimalnu plaću u mjeri koja bi se povoljno odrazila posebice na tekstilnu i obućarsku industriju, u kojima se nerijetko radi za minimalnu plaću, a radna snaga u toj industriji je teško zapošljiva – većinom je riječ o ženama u srednjim godinama. Vezano za problem tromosti državne administracije u raspisivanju natječaja, župan je uputio apel te pozvao Vladu da ubrza odluke o raspisivanju nužno potrebnih natječaja temeljem kojih će se brže povući alocirana sredstva iz fondova. Pritom su posebno spomenuti projekti revitalizacije Starog grada Zrinskih, modernizacija Županijske bolnice Čakovec, završetak izgradnje Doma zdravlja, razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, projekti energetske obnove zgrada i sportskih dvorana u više naselja, Tehnološko – inovacijski centar Čakovec, projekti općina i gradova za mjeru EU 7.4., te izgradnja i dogradnja škola i dvorana. „Iz fondova nema mogućnosti financiranja dogradnje i izgradnje škola i dvorana, a potrebe su velike, kako želimo biti zemlja znanja i uvoditi u svaku školu jednosmjensku nastavu. Za to trebamo pripremati i infrastrukturu. Dosad je to bilo na nacionalnim proračunima, odnosno lokalnih i regionalnih samouprava, što je neodrživo, nacionalni proračun za 2017. izbacio je veliki dio kapitalnih projekata u smislu njihovog sufinanciranja, pa se sada rješenje mora naći“, naglasio je međimurski župan i dodao kako će i o tome govoriti s ministricom regionalnog razvoja prilikom njenog skorog posjeta Međimurju.
Očekuje pritom i razgovor s predsjednikom Hrvatskog sabora Bože Petrova na obilježavanje Spomendana 9. siječnja, što još nije zasad potvrđeno, zatim će 16. siječnja odraditi u Zagrebu sastanke s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, dok samo dan kasnije s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem, REDEA krajem siječnja na poljoprivrednoj konferenciji očekuje dolazak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, dok će se 23. siječnja upravo u Međimurju uz prisustvo ministra i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića razgovarati o statusu Ureda državne uprave i reformi lokalne i javne uprave koju predlaže ministarstvo. „Bit će ovo još jedan radni i naporan mjesec, uz mnogo nametanja naših tema i projekata, no znamo da imamo dovoljno argumenata da sa svakim možemo konkretno razgovarati“, zaključio je župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content