Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednica RH učenicima u OŠ Prelog čitala šegrta Hlapića

Datum objave: 17. prosinca 2016.

U sklopu svog boravka u Međimurskoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je vrijeme kako bi posjetila Osnovnu školu Prelog, gdje je predstavila inicijativu „Hrvatska čita“. Radi se o projektu kojim se učenicima osnovnih škola želi približiti knjiga i promovirati čitanje te ih na taj način potaknuti na osobni razvoj.
Znanje je preduvjet razvoja svakog društva
Učenici u Prelogu priredili su Predsjednici nezaboravan doček, a ona nije krila svoje oduševljenje pozdravljajući njih oko 600 koliko ih se okupilo u glavnom hodniku škole. Na samom početku toplu dobrodošlicu poželjela joj je ravnateljica škole Nina Lesinger, koja je izrazila ponos što će Predsjednica u razgovoru s tamošnjim učenicima govoriti o važnosti čitanja i knjiga u našim života. „Znanje je preduvjet razvoja svakog društva, a upravo je obrazovanje jedan od najvažnijih segmenata na kojima moramo temeljiti budućnost i razvoj Hrvatske“, istaknula je Predsjednica tom prigodom dodajući kako je ova inicijativa namijenjena svim generacijama, što bi trebalo omogućiti razvijanje kulture čitanja i ljubavi prema knjizi.
Samu inicijativu predložila je književnica i nakladnica Milana Vuković Runjić, koja je na početku naglasila kako djeci već od malih nogu treba usađivati vrijednost znanja koje izvire upravo iz knjiga, a s time se složio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je svojim dolaskom podržao cjelokupan projekt. „Najviše sredstava iz našeg proračuna usmjeravamo upravo u sektor obrazovanja kojim želimo podignuti standard našoj djeci, te im na taj način omogućiti kvalitetne uvjete za njihov rast i razvoj, jer upravo su oni ti na kojima će se temeljiti naša budućnost“, rekao je župan Posavec.
Predsjednica je napomenula kako je Ivana Brlić Mažuranić jedna od njenih omiljenih spisateljica, te se upravo njen klasik „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ čitao svim učenicima. U tome su Predsjednici i županu pomogli Lorena Dodlek i Nikola Srpak, učenici 5b razreda. Prigodni program svojim je sjajnim nastupom upotpunio Puhački orkestar Grada Preloga kojeg čine brojni učenici OŠ Prelog, koji su također polaznici Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu, a čiji je dirigent Igor Hrustek. Obrazovanje, odgoj, veselje i radost tako su bili u prvom planu ovog posjeta kojim je čitana riječ ponovno dobila na značaju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content