Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mladi informatičari Strahoninca dobitnici godišnje nagrade „Faust Vrančić“

Datum objave: 12. prosinca 2016.

Sektor informatike i programiranja jedan je od onih koji u posljednjih 5 godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78% i čije su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka. Kako je uz to i potražnja za tom strukom daleko veća od ponude, u Međimurskoj županiji prepoznata je važnost ulaganja u mlade i to područje, zanimanje budućnosti. Tako su međimurski informatičari ujedno i dio olimpijskih timova Hrvatske, uz napomenu da je u tim natjecanjima Hrvatska među 20 najboljih u svijetu. Uz Međimurski informatički klub Čakovec, intenzivno te uz zapažene rezultate rade učenici osnovnih i srednjih škola koji su članovi udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS). Kako se kontinuirano radi na edukaciji mladih programera, rezultati mladih Strahoninčara koje neprestano nižu najbolja su potvrda uloženog truda i vremena, projekta „Želim biti programer“, sufinanciranog od strane Međimurske županije, ali i dobrim radom mentora i profesora, uz omogućavanje najboljih uvjeta za rad u Tehnološko inovacijskom centru Čakovec.
Međimurski učenici u odabranom društvu
Rijetko se tko može pohvaliti Državnom nagradom tehničke kulture „Faust Vrančić“, a ovogodišnji dobitnici upravo su Mladi informatičari Strahoninca, uz Modelarsku sekciju „Aero kluba Osijek“ te Robotičko-informatički klub Popovača. Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ na sjednici održanoj 17. studenoga 2016. godine donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ za 2015. godinu. Za izniman doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu ukupno je dodijeljeno 14 nagrada, od toga jedna nagrada za životno djelo dr. sc. Gojku Nikoliću, devet godišnjih nagrada pojedincima, jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca i tri godišnje nagrade pravnim osobama. „Pojam 'nezaposlenost' je nepoznat kod programera“, često ističe predsjednik MIS-a Dejan Drabić, koji je uvijek ponosan na svaki novi uspjeh svojih programera za koje kaže da su danas u svijetu novi pojam nafte.
Mladi informatičari Strahoninca nagradu će primiti za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Republici Hrvatskoj, osobito mladih. Kako je naglašeno u objašnjenju Odbora, udruga je osnovana 2004. s ciljem informatičkog obrazovanja djece i mladih, a ciljeve ostvaruje organiziranjem, razvijanjem i provođenjem programa u području informatike i računarstva, poglavito programa usmjerenih na razvoj analitičko-logičkog razmišljanja (primjena računalnih algoritama), poticanjem djece na učenje programiranja te organizacijom sudjelovanja na informatičkim natjecanjima. Samo u 2015. godini programe MIS-a pohađalo je više od 100 polaznika. Članovi MIS-a postigli su vrhunske rezultate na raznim informatičkim natjecanjima, što ih svrstava među najuspješnije informatičke udruge Republike Hrvatske. Udruga ima stvarne, mjerljive rezultate i pomaže razvoju budućih informatičkih stručnjaka koji nedostaju gospodarstvu. Razvili su uspješan model suradnje kako sa Hrvatskim savezom informatičara, Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije, mnogobrojnim osnovnim i srednjim školama, Tehničko-inovacijskim centrom Međimurje te Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content