Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu otvoren međunarodni znanstveni skup "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba"

Datum objave: 24. rujna 2016.

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, u Čakovcu se održava međunarodni znanstveni skup na temu Nikole Šubića Zrinskog i vremena u kojem je on živio. Tom prigodom u Međimurju borave brojni ugledni akademici, znanstvenici i povjesničari, koji u dvodnevnom događanju raspravljaju o povijesnoj važnosti ovog junaka i njegove hrabre obrane Sigeta. Sve je započelo misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koje je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. „Ovom prigodom prisjećamo se onih kojima se ponosimo, a koji su nam ukazali kako je zajedništvom moguće nadići sve izazove“, rekao je Mrzljak tijekom propovijedi.
Jedan od budućih ciljeva je potaknuti osnivanje Instituta Zrinskih u Čakovcu
Službeno otvorenje skupa održano je u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja u Čakovcu, a među uzvanicima su bili predsjednik Društva hrvatskih književnika, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Božidar Petrač, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Mirko Šundov, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava, ujedno i alkarski vojvoda Ante Vučić, general Pavao Miljavac, varaždinski biskup Mrzljak i gvardijan fra Željko Železnjak, župan Međimurske županije Matija Posavec, te mnogi drugi. Prisutne je na samom početku pozdravio mons. Juraj Kolarić i pritom istaknuo kako je Međimurje uvijek bilo najsjevernije područje, međa Hrvatske, koja je bila najizloženija neprijateljima, te je zbog toga morala imati hrabre ratnike koji će ju braniti. „Danas slavimo junaka koji nije samo obranio i zadužio Međimurje i Hrvatsku, već i cijelu kršćansku Europu, a sve je krenulo upravo odavde iz Čakovca“, naglasio je Kolarić i dodao kako je prvi ovakav simpozij održan 2011. godine na temu političke, kulturne i društvene djelatnosti Zrinskih i Frankopana u Hrvatskoj s 14 predavača, dok je ovogodišnji skup okupio njih čak 27. Pozdravima i zahvalama pridružio se i predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, napomenuvši kako je ime Zrinskih biser koji moramo i dalje obrađivati. „Potrebno je uložiti puno rada i truda u očuvanje vrijednosti koje nam je u nasljeđe ostavila ova slavna obitelj, a jedan od naših budućih ciljeva je potaknuti osnivanje Instituta Zrinskih sa središtem u Čakovcu, koji bi se bavio istraživanjem kulturnog, turističkog i društvenog utjecaja Zrinskih“, rekao je Sobočanec ispred Zrinske garde, glavnog organizatora ovog skupa. U tome im je pomogla Matica hrvatska – Ogranak Čakovec, Družba „Braće Hrvatskoga Zmaja“, Muzej Međimurja Čakovec, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ Zagreb, te Međimurska županija i Grad Čakovec, kao jedni od glavnih podupiratelja.
Ova godina neće biti kraj obilježavanja, već početak većeg poštovanja prema Zrinskima
„Imena i titula osoba koje sudjeluju na ovom znanstvenom skupu govore o tome da su Zrinski i njihovo doba jedan veliki znanstveni izazov koji još uvijek nije dovoljno istražen“, izjavio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Međimurska županija inicirala je proglašenje Godine Nikole Šubića Zrinskog u Hrvatskome saboru, a ovaj skup održava se u sklopu brojnih događanja povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke u Međimurju. „Obljetnica Sigetske bitke ima velik značaj za nas, no vjerujem kako kraj ove godine neće biti i kraj obilježavanja, već početak odavanja većeg poštovanja prema ostavštini Zrinskih, jače edukacije mladih o njihovom značaju i novi početak svih inicijativa koje će svatko tko nosi ime Zrinskih moći implementirati u društveni i obrazovni sustav Hrvatske, kako bi na temelju slavne prošlosti gradili bolju budućnost“, rekao je župan Posavec, koji je ujedno i predsjednik Znanstvenog odbora skupa. „Svi koji žive u Međimurju moraju osjećati poseban ponos zbog činjenice da je ovdje živio i s ovih prostora put Sigeta krenuo čovjek koji je obranio Europu, njen društveni poredak, a time i cijelo kršćanstvo“, zaključio je Posavec. Neposredno prije prvih izlaganja, akademik Dragutin Feletar dao je svojevrsni uvod, istaknuvši veličinu obitelji Zrinski u hrvatskoj povijesti. „Životni put Zrinskih zrcalo je sveukupne napaćene povijesti Hrvatske, te su tijekom dugog razdoblja igrali ključnu ulogu u opstanku hrvatskoga naroda. Nikola Šubić Zrinski obranom Sigeta ušao je i u europsku povijest, te se hrabrosti i odanosti njegovih suboraca divio cijeli tadašnji svijet, proglasivši ga hrvatskim Leonidom“, rekao je akademik Feletar.
Međunarodni znanstveni skup održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske
Tijekom dvodnevnog programa, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održat će se znanstvena izlaganja brojnih predavača. Uz već spomenute Kolarića i Feletara, na skupu će predavati i Hrvoje Petrić, Milan Kruhek, Szabolcs Varga, Jozsef Padanyi, Lajos Negyesi, Marijan Kalapurić, Zoltan Varga, Vladimir Kalšan, Ana Šestak, Ivan Jurković, Mark Gjokaj, Erika Hancz, Matija Berljak, Vladimir Kapun, Andrej Hozjan, Tajana Pleše, Petar Feletar, Mijo Bergovec, Darko Varga, Ivan Zvonar, Alojz Jembrih, Stjepan Hranjec, Đuro Franković, Ivan Pranjić, Andreja Talan, te Nikola Cik.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content