Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 20. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 7. srpnja 2016.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 20. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je između ostalog donesena odluka kojom će se krenuti s dodjelom jednokratne financijske potpore redovnim studentima, proglasiti Dan međimurskih branitelja, te je pritom usvojen prijedlog odluke o davanju zgrade u vlasništvu Međimurske županije na korištenje Međimurskom veleučilištu u Čakovcu za Znanstveno – istraživački centar.
Ove godine završetak zgrade, u 2017. opremanje novog Doma zdravlja
Ključne odluke na današnjoj Skupštini MŽ svakako su bile one o korištenju dobiti, kada je riječ o Ljekarni Čakovec, odnosno o višku prihoda kada je riječ o Domu zdravlja. „Taj iznos uplaćenih sredstava u proračun Međimurske županije usmjerit ćemo dakako u daljnju izgradnju Doma zdravlja koji je naš strateški projekt. Za ovu smo godinu osigurali za to 6 milijuna kuna, obzirom da su izostala sredstva od strane države, a plan je ove godine završiti zgradu, dok druge godine i njeno opremanje. Važno nam je svaka takva sredstva preusmjeravati za daljnje ulaganje u zdravstvo, no ono što me posebno raduje je da će za desetak dana biti potpisan ugovor te da ćemo opet za mjesec dana imati dizalice u našem susjedstvu“, rekao je župan. Usvojen je i dodatak ugovora o cash poolingu, što znači kako su se objedinjenom računu povezanih ustanova i trgovačkih društava koje su u ingerenciji Međimurske županije, sada pridružili i Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i Ljekarna Čakovec. „Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pokrenula je inicijativu da se proglasi Dan oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja. Kako dosad to nismo imali formalizirano, od ove ćemo godine na još dostojanstveniji način proslaviti 17. rujna. Pokrenut je prijedlog da to bude Spomendan, međutim sama ta riječ je vezana za zakon i odluku Hrvatskoga sabora, tako da ono što mi možemo kao regionalno predstavničko tijelo jest donijeti formalnu odluku da to bude Dan“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec nakon što je Skupština usvojila odluku te ujedno i županov amandman za proglašenje Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja. Nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora, Međimurska županija će zajedno s braniteljskim udrugama pokrenuti ujedno i inicijativu za izmjenu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH pri ćemu će tražiti da se 17. rujna proglasi Spomendanom. Što se tiče jednokratnih potpora studentima i nabavci udžbenika, naglasio je kako se radi o formalnostima, no ujedno i najavio kako isplata potpora nakon današnjeg donošenja odluke može krenuti, objavom imena dobitnika potpore i slanjem potvrda studentima.
Ujedno je odlukom Skupštine Međimurskom veleučilištu u Čakovcu dana zgrada u vlasništvu Međimurske županije na korištenje, u kompleksu bivše vojarne. „Nakon potpisivanja ugovora o gradnji studentskog centra i restorana studentske prehrane, sljedeći korak je osnivanje Centra održivog razvoja, a za tu svrhu i u skladu s prijavom na europski projekt MEV mora imati ingerenciju nad zgradom koja je u vlasništvu Županije. Ovom odlukom to ima, ustupili smo im je na korištenje kao preduvjet za kandidiranje i stvaranje znanstveno-istraživačkih kompetencija za potrebe gospodarstva, inovacija i obrazovanja“, objasnio je međimurski župan.
Imenovan je novi član Školskog odbora OŠ Domašinec, Mario Tomašek, novo Upravno vijeće Županijske bolnice Čakovec, predsjednik Alen Kajmović i članovi Branko Sušec i Sonja Tošić Grlač, zatim osnovana stručna komisija za ustanovljenje i izmjenu granica zajedničkih lovišta u sastavu Robert Sambolek, Damir Nedeljko, Elvira Herman, te dva člana Hrvatskog lovačkog saveza, imenovane nove članice Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, Danica Pošta i Slava Horvat, imenovana nova članica Odbora za poljoprivredu i turizam Ana Maria Babić, Josip Toplek kao novi član Odbora za gospodarski razvoj, Alojz Nestić kao član Odbora za zdravstvo.
Aktualni sat o sufinanciranju prijevoza srednjoškolcima, umirovljenicima i monstruoznim izjavama
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg je pitanjem o subvencioniranju prijevoza srednjoškolcima te problematici smanjenja sredstava u državnom proračunu za tu namjenu, otvorio vijećnik Željko Pavlic (MDS). Župan je istaknuo kako je upravo prijevoz srednjoškolaca jedna od važnijih tema, ali i problema koje treba raspraviti i riješiti, te naglasio da iako nova školska godina počinje za dva mjeseca, još se ne zna hoće li srednjoškolci imati financiran prijevoz. „Mi u zemlji imamo više od 175 tisuća srednjoškolaca, većina koristi prijevoz za dolazak u škole, koji je 75 posto financiran iz državnog proračuna. Za sada su naznake da će takva odluka biti raspravljena u Vladi, te će isti model sufinanciranja države vrijediti do kraja kalendarske godine, što će značiti da će i dalje samo u Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu prijevoz za sve srednjoškolce biti besplatan“, naglasio je Posavec te dodao kako ćemo pak za iduću godinu morati pričekati političku odluku sukladnu rezultatima izbora. „Pričekajmo odluku Vlade sljedećeg tjedna, nadam se da će tad roditelji i učenici znati da li ih ga od jeseni čeka sufinancirajne ili potpuno financiranje prijevoza, kako bi mogli mirnije provesti ljetne praznike“, dodao je.
Vijećnik Franjo Kravaršćan (HSU) pak se referirao na uvjete boravka u Domu za starije i nemoćne Čakovec, o čemu je ujedno Odbor za socijalnu skrb Međimurske županije izvijestio Upravno vijeće doma. Prema riječima župana, svjesni problema zgrade i potrebe za obnovu, u planu je ulaganje u energetsku obnovu, za što su predviđena europska sredstva. „No kako je zaustavljen natječaj koji je trebao biti raspisan 30. lipnja, stopiraju se i naši projekti, razlog i argument države je taj da kreće novi krug pregovora s Europskom komisijom, meni vrlo neuvjerljiv odgovor, jer je to samo jedan od argumenata za poništenje svih natječaja“, dodao je međimurski župan, naglasivši kako se nakon nekoliko mjeseci upravo ovih dana tek potpisao ugovor za projektnu dokumentaciju energetske obnove Učeničkog doma, Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu te osnovnih škola u Selnici, Podturnu i Šenkovcu. „Kad se stvore uvjeti i raspiše natječaj, dom prijavljujemo jer im moramo osigurati uvjete. Za to vrijeme ćemo proslijediti upit, ali se i uvjeriti u uvjete“, naglasio je župan.
Ujedno je dao opasku kako Međimurje nije imalo predstavnika na manifestaciji Đakovečki vezovi, na što se župan nadovezao i čestitao KUD-u „Donji Vidovec“ koji je u Đakovu dostojno predstavljao Međimursku županiju.
„Domoljublje nije kada obučeš majicu „Za Dom spremni“, u Međimurju poštujemo branitelje!“
Nezavisna vijećnica Marija Hertelendi pak je izjave župana, nakon što su se u javnosti pojavile slike s proslave  Dana državnosti nekolicine osoba u Dekanovcu s majicama „Za Dom spremni“, nazvala monstruoznim tim više što se s istim braniteljima prošle godine sreo u Kninu na obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti. „Koliko se god trudim ideologiju maknuti iz Međimurja, ali i sa sjednica skupštine, očito mi to ne uspijeva, ali osvrnut ću se na ovu temu. Poštovana gospođo vijećnice, nitko ne osuđuje ljude, osuđuju se pojave. Ja ne ulazim u privatne posjede ili živote, a moje očitovanje o toj temi dano je nakon nekoliko upita novinara koji su me o tome i obavijestili. Nisu bile sporne samo majice s natpisima, već i zastava s prvim bijelim polje, ali i mnoge fotografije koje su dijeljene na društvenim mrežama. U ovim osjetljivim vremenima u kojima živimo, ovakav događaj u Hrvatskoj izaziva veću pozornost od onih životnih tema“, odgovorio je župan i rekao kako je pogrešno tumačenje domoljublja kada obučeš majicu „Za Dom spremni“, apelirao na sve da se maknu ovakve provokacije s javnih prostora te naglasio da se nada kako će iste branitelje i ove godine sresti u Kninu jer to nema nikakve veze s nepoštivanjem branitelja čiju žrtvu i doprinos u stvaranju hrvatske države itekako cijeni.
Indikativno je da pitanje vijećnika HDZ-a dolazi s objavom u novinama
Nino Marđetko (HDZ) pak je postavio pitanje o zapošljavanju u Županiji, te tražio pisano očitovanje pritom naglasivši kako su nakon jednog članka u novinama došli do zaključka da je masa ljudi zaposlena. „Vrlo je indikativno to kako je novinar meni postavio ovo pitanje prije tri tjedna, očito se čekalo s objavom koja je izašla u novinama dva dana prije skupštine na kojoj je vijećnik HDZ-a dalje potencirao to pitanje“, komentirao je župan naknadno ovaj upit, a vijećniku odgovorio kako je svjestan da je počela prljava predizborna kampanja, no kako politička funkcija podrazumijeva puno gore stvari, ali su u svakom trenutku odgovori na ta pitanja lako provjerljivi. „Prva odluka kada sam stupio na dužnost bila je ta da ću smanjiti broj zaposlenih u Županiji. Tako je kad sam došao bilo 55 zaposlenih, a danas ih je 10-ak manje. Otišlo nam je dakle 10-ak djelatnika s ugovorom na neodređeno, a svi koji su u mom mandatu došli imaju isključivo ugovor na određeno vrijeme, većinom se radi o onima koji obavljaju poslove legalizacije, ili su na stručnom osposobljavanju, osim onih koji obavljaju posao pročelnika (Branko Sušec i Alen Kajmović). Kada za nekoliko mjeseci neću biti župan, onaj koji dođe na moje mjesto u svakoj toj osobi ima posao na raspolaganju. Kad je otišla pročelnica Doris Srnec, posao je nastavio obavljati njen zamjenik, kada je odlazio pročelnik Stjepan Baranašić, nastavio je njegov zamjenik, baš kao kada je Alen Kajmović otišao za državnog dužnosnika, posao je nastavio obavljati njegov zamjenik“, iznio je podatke župan i nabrojio one koji su bili na ugovoru na neodređeno i otišli na drugo radno mjesto. „U rujnu odlazi još 29 osoba s poslova legalizacije, a uz sve navedeno i dalje smo županija s najmanjim brojem zaposlenih, ali to je sigurno informacija koju vijećnik zna“, dodao je Posavec i naglasio kako su troškovi za zapošljavanje u Međimurskoj županiji najmanji u zemlji, te da se može raditi i s manje od 50 zaposlenih, po čemu smo primjer u javnom sektoru.
Franjo Cimerman (HDS) referirao se na podatke o nezaposlenosti, pitao što se dogodilo s izbrisanima u evidenciji Zavoda za zapošljavanje te se dotaknuo teme transparentnosti županija. „Smatram da je najbolje da za sljedeću skupštinu pripremimo službene podatke Zavoda, kako bi imali iste podatke. Prema onima koje imam od Zavoda trenutno, otvoreno je čak i više od 2000 novih radnih mjesta, jest da je manji broj nezaposlenih, ali da, ima i onih koji su otišli raditi izvan županije“, rekao je župan, pritom objasnivši kako se u suradnji s Institutom za javne financije radi na većoj transparentnosti, iako samo provedeno istraživanje ne smatra mjerodavnim ili pak instituciju manje transparentnom, kako se radi o pukim objavama na web stranicama. „Uostalom, bilo bi možda bitnije i transparentnije usporediti rezultate rada tih županija umjesto količine objavljenog materijala na internetskim stranicama, što smo ispravili u manje od 24 sata“, naglasio je za kraj.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content