Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

On the MOVE

Datum objave: 5. svibnja 2016.

Program:                   Erasmus+ Sport
Naslov:                       ON THE MOVE
Nositelj projekta:      Međimurska županija
Partneri                     Hrvatska: Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“
Slovenija: Centar za zdravlje i razvoj, Murska Sobota
Malta: Zaklada za promicanje socijalne inkluzije, Zejtun
Slovačka: Gimnastički centar Bratislava
Portugal: Grad Lousada
Ujedinjeno Kraljevstvo: Lokalni volonterski servis Broxbourne & East Herts, Stanstead Abbotts
 
Datum početka projekta:     01. siječnja 2016.
Datum završetka projekta: 30. lipnja 2017.
Trajanje u mjesecima:         18
Područje djelovanja:            Sport i zdravlje
Tip akcije:                              Partnerstvo u suradnji
 
Razlog za pokretanje ovog projekta jest uhvatiti se u koštac s izazovima rastuće pretilosti i niske tjelesne aktivnosti među djecom predškolske dobi, u zemljama uključenim u projekt. Pritom je ključno djelovati kod roditelja na promjenu životnih navika u smislu intenzivnije fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, jer su upravo roditelji glavni uzor djeci te dobi. Prema istraživanjima, djeca koja se bave sportom od najranije dobi vjerojatno će ostati aktivna i kasnije u životu i manje je vjerojatno da će imati problema s prekomjernom težinom i time povezanim kroničnim bolestima, a pozitivna je učinak na razvoj osobina ličnosti.
Sažetak i cilj projekta
Projekt ON THE MOVE sufinanciran je sredstvima iz Programa Erasmus+ Sport Europske unije. Za cilj postavlja podizanje svijesti o potrebi tjelesne aktivnosti kao temelja zdravog načina života, promjenom navika predškolske djece i njihovih obitelji. Pored nastojanja da se uhvati u koštac s rastućom pretilosti kod djece, razlog za pokretanje ovog projekta također je i podizanje svijesti o važnosti aktivnog načina života i zdrave prehrane u svim zemljama partnerima u projektu (Hrvatska, Malta, Slovačka, Velika Britanija, Portugal i Slovenija).
Projekt uključuje djecu predškolske dobi (4 godine do polaska u školu, prije svega onih koji su pretili ili s niskom razinom tjelesne aktivnosti), u redovite sportske aktivnosti u pratnji roditelja kao i radionice o zdravoj prehrani koje uključuju i edukacijsko kuhanje vikendom. Kombinira se tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana kao najučinkovitiji način za povećanje općeg zdravlja i mentalnog razvoja djece uz smanjeni rizik od pretilosti. Glavna aktivnost projekta je provedba pilot programa u partnerskim zemljama, sastavljenog od strane stručnjaka iz područja prehrane i kineziologije, a koji će biti podređen dobi i fitness razini sudionika.
Namjera programa je uvođenje djece u elemente osnovnih sportova (atletika, gimnastika i plivanje), kako bi se poboljšao njihov fizički, kognitivni i akademski razvoj te stvaranje zdravih navika u ranoj dobi.
Partnerstvo se sastoji od 7 organizacija iz 6 europskih zemalja – kombiancije javnih tijela lokalne vlasti, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportskih organizacija koje imaju iskustvo u radu s djecom i promicanjem masovnog sporta za sve generacije kao i organizacije specijalizirane za podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane te su stoga te institucije najprikladnije za postizanje ciljeva postavljenih za ovaj projekt.
ON THE MOVE će u Međimurskoj županiji trajati 18 mjeseci, a sami programi (sportske i druge aktivnosti) za korisnike 14 mjeseci. Sportski program za djecu počinje 2. svibnja 2016. i traje do konca lipnja 2017. U zemljama partnerima će se aktivnosti odvijati 9 mjeseci, odnosno 3 mjeseca (Malta).

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Koordinatorica projekta ON THE MOVE je Aleksandra Ličanin, kontakt na aleksandra.licanin@medjimurska-zupanija.hr.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content