Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski arhitekti ostvaruju vizuru naše županije

Datum objave: 30. ožujka 2016.

Izložbom Projekti i realizacije 2014. – 2015., koja je otvorena u čakovečkom Centru za kulturu, članovi Udruženja arhitekata Međimurja predstavili su svoja arhitektonska ostvarenja nastala u tom razdoblju. Unatoč činjenici da se posljednjih godina gradi manje, uspijeva se održati ritam predstavljanja radova naših arhitekata svake dvije godine, pa je tako ovo 11. po redu bijenalna izložba. „Iznimno sam ponosna na sve arhitekte, članove Udruge, koji oblikuju prostor u kojem živimo, a čiji su sjajni rezultati i arhitektonska ostvarenja iz prethodne dvije godine vidljivi na ovoj izložbi“, rekla je predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja, ujedno i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar. Vidljivo sentimentalna, izrazila je veliko zadovoljstvo ostvarenjem ove izložbe izrazivši pritom nadu kako će se u narednom razdoblju otvoriti nove prilike za sve međimurske arhitekte.
Arhitektonska ostvarenja odraz su situacije cjelokupnog društva, stanja duha našeg vremena i naše sredine“, ističe Pintar te dodaje kako se predstavljeni radovi odnose na određeno mjesto i vrijeme čime određuju odnos prema postojećem izgrađenom i prirodnom okruženju. Valja spomenuti kako radovi prikazani na izložbi nisu selektirani već je dana mogućnost svakom članu da prema svojoj kritičkoj prosudbi i odabiru izloži rad kojim će se predstaviti na izložbi. „Građevinskom sektoru smiješi se bolja budućnost, čemu su dokaz upravo međimurski arhitekti“, izjavila je predsjednica Hrvatskog udruženja arhitekata Sanja Cvetko Jerković, koja je pohvalila rad Udruženja i čestitala na kontinuiteti održavanja ove izložbe, obzirom da se ona odvija već pune 22 godine.
Tom prigodom zaželjela je svim arhitektima da im se svi planovi i projekcije koje nisu, ostvare i provedu, te im čestitala na puno znanja, kreativnosti i inovativnosti. Samu izložbu otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je iskoristio priliku pohvaliti kvalitetan rad međimurskih arhitekata te istaknuo da upravo oni izrađuju vizuru Međimurske županije na čemu im se neizmjerno zahvaljuje. „Njihov rad i projekti nadilaze granice ne samo naše županije već i cijele Hrvatske, jer nas u ovim modernim vremenima upravo uspjesi arhitekata vjerodostojno predstavljaju na svjetskoj sceni“, izjavio je župan Posavec te posebno naglasio projekte u javnoj infrastrukturi. „Najvažniji projekti u našoj županiji trenutno su vezani uz područje obrazovanja, a upravo smo uz vašu pomoć krenuli u ostvarenje izgradnje novih škola i dvorana koje će omogućiti svakom novom naraštaju kvalitetnu izobrazbu, na čemu vam svima jedno veliko hvala“, nastavio je Posavec, a tome dodao i važne projekte koji će doprinijeti povećanju turističke ponude naše županije, poput vidikovca za koji su već izrađene skice, te se sada traži rješenje oko gospodarskih ulaganja. „Uz ovakav rad naših arhitekata, u našoj se županiji okreče jedan kreativni kotač koji teško može stati“, rekao je župan te zaželio svima puno posla u godinama koje su pred nama.
Također, iskoristio je priliku čestitati Danijelu Režeku na izboru za novog predsjednika Zavičajnog društva 'Međimurje' Zagreb, čime se nada da će i oni pomoći tome da međimurski arhitekti imaju više posla u Zagrebu a i šire. Istaknimo na kraju kako će 11. bijenalna izložba biti izložena u prostorijama Centra za kulturu u Čakovcu sve do utorka, 12. travnja 2016. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content