Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana regionalna konferencija o centrima za ponovnu uporabu

Datum objave: 29. ožujka 2016.

Recikliranje i ponovna uporaba otpada jedna je od aktualnijih tema današnjice, iako ne i nešto novo u našem kraju, obzirom da je Međimurje jedan od predvodnika sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i primjer u tom segmentu, kako je nedavno u sklopu svog službenog posjeta Međimurskoj županiji naglasio novi ministar zaštite okoliša i priroda Slaven Dobrović. Tom je prigodom u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana Regionalna konferencija o centrima za ponovnu uporabu, druga u nizu takvih konferencija na kojoj su predstavljene smjernice za ponovnu uporabu, zakonodavni okvir za ponovnu uporabu, te istaknuti primjeri dobre prakse.
Tvrtka ESPER izradila je studiju koju je predstavio Marijan Galović istaknuvši pritom kako sustav centara za ponovnu uporabu već postoji i uspješno djeluje u mnogim zemljama, a da se pomoću njih pomaže ekološki, ekonomski i socijalno razvoj zajednice. Smjernice bi trebale olakšati osnivanje takvih centara u Hrvatskoj, a kako naglašava Galović, nadaju se da će i država financijski potaknuti njihov razvoj. Također, u sklopu studije donijete su i preporuke za olakšavanje poslovanja tih centara, a kao pozitivan primjer uzima se međimursko poduzeće Humana Nova, čiji je način poslovanja najlakše preslikati na cijelu zemlju čime bi se otvorilo nekoliko stotina novih radnih mjesta. „U Međimurju to već funkcionira četiri godine, iako ne u onakvom obliku kako smo zamislili, već samo na principu tekstila“, objasnio je upravitelj socijalne zadruge Humana Nova Ivan Božić ističući kako je to jedan dobar model gdje se uz ekološki učinak može ostvariti i društveni cilj. „To su poslovi koji su jednostavni za obavljanje i u taj proces mogu se uključiti marginalizirane skupine ljudi koji teže nalaze posao“, napomenuo je Božić.
Samu studiju naručio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čija je načelnica sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić objasnila kako je uloga fonda prije svega poticajna u smislu financiranja projekata, ali između ostalog i stručna. Najavila je kako će se u naredna dva mjeseca raspisati javni poziv za projekte ponovne uporabe koji će biti namijenjen prvenstveno socijalnim zadrugama, komunalnim društvima, školama i vrtićima, zatim poseban javni natječaj za udruge, te javni natječaj za uspostavu centara za ponovnu uporabu gdje će se financirati opremanje tih centara. Konferencija je završila s pitanjima svih zainteresiranih, a nastavit će se u ostalim gradovima diljem Hrvatske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content