Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Donje Međimurje je prvi hrvatski dio obuhvaćen međunarodnom strategijom „Zero waste 2020.“

Datum objave: 24. veljače 2016.

Čelnici Grada Preloga, te općina Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba, prvi su potpisnici i pristupnici međunarodnoj strategiji „Zero Waste 2020.“ koja ima za cilj uvesti koncept bez otpada. Odluku o pristupanju danas su gradonačelnik i načelnici donjomeđimurskih općina potpisali uz prisustvo ministra zaštite okoliša i prirode RH Slavena Dobrovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Mullera, župana Međimurske županije Matije Posavca, predstavnika mreže „Zero Waste Europe“ Bernarda Ivčića i Erike Oblak te domaćina, gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka i direktora GPK PRE-KOM d.o.o. Siniše Radikovića.
Jedan međimurski grad i šest općina u 2015. godini odvojeno su sakupili i samostalno obradili 49,58% otpada, a po stanovniku odložili 98,8 kg miješanog komunalnog otpada, po čemu su u samom državnom vrhu odvojenog prikupljanja i obrade otpada. Cilj je do 2020. navedeni postotak podići na 70%, a količinu odloženog otpada po stanovniku smanjiti na 50 kg, objasnio je direktor PRE-KOM-a, a gradonačelnik objasnio ovaj donjomeđimurski pojas obuhvaća čak 28 posto Međimurske županije te da su zajedničkim radom u gospodarenju otpadom spremni u naredne četiri godine doći do razine koju strategija propisuje, što smatraju svojevrsnim izazovom, ali i velikom časti. Kolika je to čast za Županiju i Hrvatsku općenito, potvrdila je predstavnica mreže i objasnila kako je ovih sedam jedinica lokalne samouprave dio sustava od oko samo 300 općina u cijeloj Europi koji su kao Međimurci dobri upravljači te je pritom čestitala na hrabrosti da se kao najbolji u zemlji s time susrećemo prvi.
Ovakav standard koji smo si kao županija postavili već nekoliko godina unatrag u zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, svakim novim projektom i ulaganjem samo nastavljamo i nadograđujemo“, rekao župan te naglasio kako je Međimurje prepoznato kao predvodnik po pitanju gospodarenja otpadom. To je potkrijepljeno ulaganjem države i Fonda u komunalna vozila, kante te potpomaganje izrade kompostane i sortirnice, a sada i potpisivanjem ugovora. „Mi uzvraćamo time što smo u državnom vrhu po pitanju odvajanja otpada s 40 posto, jer smo svjesni da time podižemo standard i kvalitetu života, što nije interes samo ovog kraja i regije, već i cijele Hrvatske“. Naime, dok je Međimurje je u tom segmentu primjer po odvojenosti otpada u ukupnom udjelu komunalnog otpada, hrvatski prosjek tek je 16%. Riječi hvala za Međimurje nije štedio ni prvi ministar koji je u novom sazivu Vlade RH posjetio Međimurje te pritom zahvalio Međimurkama i Međimurcima što su pokazali da se može napraviti puno te svojim djelovanjem potaknuli druge da se sustav može promijeniti na bolje.
„Međimurci su vrijedan narod, osim što imate najbolje rezultate u gospodarenju otpadom, osim što ste među prvima krenuli, vi ujedno i sami proizvodite opremu koja vam za to treba. Otpad nije nužno problem. Ekologija i ekonomija mogu ići zajedno ruku pod ruku. Europska unija je predstavljanjem novog paketa o kružnom gospodarstvu napravila snažan zaokret prema uspostavljanju resursno učinkovitog društva. Koncept "Zero Waste" u skladu je s tim zaokretom“, objasnio je ministar i dodao da će se postojeći koncept gospodarenja otpadom u Hrvatskoj poboljšati kako bi bio u skladu s najnovijim EU smjernicama. „Međimurska županija i Prelog pokazuju kako je moguće izgraditi održivi sustav gospodarenja otpadom i njihov primjer trebao bi slijediti veći dio Hrvatske“, rekao je te krenuo u obilazak kompostišta, reciklažnog dvorišta i sortirnice korisnog otpada u Prelogu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content