Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministrica Mrak Taritaš: „Mnogi s pravom koriste međimurski primjer efikasnosti“

Datum objave: 24. srpnja 2015.

Međimurska županija najefikasnija je u Hrvatskoj u rješavanju predmeta legalizacije te je ujedno prva u zemlji uvela e-građevinske dozvole,  što je samo dio razloga zašto je Međimurje posjetila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja RH Anka Mrak Taritaš.
„Međimurska županija jedna je od onih koja je korak ispred svih, u svakom novom projektu prva je prisutna, ne čeka i radi, a onda smo mi tu s državne razine da im samo pomognemo u njihovom napretku“, rekla je ministrica tijekom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji. Tom je prilikom prisustvovala radnom sastanku kojeg je sazvao župan Međimurske županije Matija Posavec, uz prisutne saborskog zastupnika Dragutina Glavinu, zamjenika župana Zorana Vidovića, pročelnika UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepana Baranašića, Darka Radanovića, pročelnika UO za gospodarstvo, Gorana Gotala, pročelnika UO za poslove župana, Maria Klobučarića, direktora Međimurske energetske agencije MENEA-e i Sinišu Goluba, ravnatelja Javne ustanove Međimurska priroda.
„Ja ne volim duge sastanke, jer kada se jedan sastanak prolongira tada znači da imate problem koji ne možete riješiti. Ovaj u Međimurskoj županiji bio je izuzetno kratak, što vam sve govori. Župan Posavec postavio je određene teme po kojima smo prošli sve po čemu ovaj kraj dobro znamo u ministarstvu“, nastavila je ministrica i objasnila da se rad Međimurske županije lako detektira pogledom na vrh svih tablica. „U legalizaciji je ova županija od svih 20 najbolja, apsolutno barata sa svojih oko 50 posto riješenih predmetima, sve koje su imali u rješavanju su obradili, a što se tiče e-dozvola, znate da je upravo Međimurje bilo prvo gdje smo pokrenuli projekt“, objasnila je. „Nakon uvođenja, već se vide prvi rezultati i dojmovi, pa sada sve županije žele svojim građanima omogućiti brzu lokacijsku i građevinsku dozvolu po međimurskom primjeru.
Što se tiče obrađenih predmeta za legalizaciju, svi su obrađeni, a oko 50 posto predmeta je riješenih“, naglasio je pritom Posavec i upoznao ministricu s investicijama na samom sjeveru zemlje, posebice onima koje se tiču energetske obnove, uz stavljanje fokusa na obrazovne ustanove.
U tijeku je pilot projekt ministarstva isključivo vezan uz obnove škola, vrtića i obrazovnih ustanova, tako u jednom država sufinancira projektiranje sa 100 posto, a u drugome radove sa 70 posto. „Ove smo godine krenuli s adaptacijama srednjih škola, završavamo Gimnaziju J. Slavenski Čakovec, Tehničku školu Čakovec i Studentski dom, tako da ćemo taj program iskoristiti financijski i operativno. Mala subotica i Donji Vidovec također su dali zahtjev za rekonstrukcijom svojih vrtića, pomoći ćemo im u prikupljanju dokumentacije i poslati prema ministarstvu i fondu“, naglasio je međimurski župan, a Mrak Taritaš dodala kako projekt može biti najbolji, no bez partnera na regionalnoj i lokalnoj razini poput Međimurske županije, posao nije dobro odrađen.
„Mi u svim projektima koje radimo u ministarstvu imamo partnera u Međimurskoj županiji, nekada je koristimo i kao pilot projekt, jer ste spremni na sve, zato se samo možemo podičiti tim rezultatima, jer su rezultati Međimurja i naši rezultati“, dodaje ministrica. Za kraj, dotakli su se dviju aktualnih tema, prvo obnove obiteljskih kuća za energetsku učinkovitost, za koju je ministrica potvrdila da su primili 11 tisuća zahtjeva da je već 3 tisuće odobreno, ali i da će natječaji ići kontinuirano kako je za tu namjenu uz dobro pripremljene projekte namijenjeno 311 milijuna eura Europske unije.
Druga tema bila je vezana uz nelegalno izgrađene objekte uz rijeke, a kako je objasnio župan, prvi korak je na gradovima i općinama da pokrenu hitni postupak za izmjenu prostornog plana te predvide da ti objekti dobe svoje građevinsko područje, nakon čega mogu pristupiti procesu legalizacije. Radi se o 400-tinjak kućica uz Muru i Dravu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content