Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 13. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 22. svibnja 2015.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 13. sjednica Skupštine Međimurske županije koja je unatoč bogatom dnevnom redu s 36 točaka danih vijećnicima za raspravu odrađena u realnom vremenskom periodu, ponajviše zahvaljujući Aktualnom satu koji je potrajao nešto manje od predviđenog.
Aktualni sat – Župan i županijske službe tu su za sve građane
Prvo pitanje županu Međimurske županije Matiji Posavcu postavio je vijećnik Darko Horvat, HDZ kojeg je zanimalo tko se i koliko angažira u pomoći osobama te općinama s područja gornjeg Međimurja na čijem su zemljištu istražne bušotine i vlasnicima onih zemljišta kojima prolazi plinski koridor. Župan je odgovorio kako su u odlučivanju o transportno - plinskom sustavu i otkupu zemljišta prva karika grad ili općina, stoga je ono u ingerenciji gradonačelnika ili načelnika, a tek ako se u drugoj fazi problemi ne mogu riješiti, tada je županija adresa za takve upite. „Dosad mi se nitko nije obratio s problemom na tu temu, a  ako postoji spreman sam razgovarati i pomoći krajnjim korisnicima, vlasnicima parcela, u okviru svih svojih mogućnosti. To je ujedno poruka i poziv svima da sam im ja kao župan, ali i sve naše službe uvijek na raspolaganju“, dodao je. Dejana Kovača, HDZ pak je zanimao strateški partner Ljekarne Čakovec koja je u ingerenciji Županije od 2006., kada je njegovim odabirom godišnje prihod od ljekarne za županijski proračun bio 3 milijuna kuna, dok za prošlu godinu 2 milijuna, a nakon odbitka poreza 1,6 milijuna, što je skoro dvostruko manje, pa je zaključak da je s obzirom na stanje tada i danas, to bio dobar potez s pozicije punjenja proračuna.
Vijećnik Zvonimir Siladi, HSS ponukan poplavama, pohvalio je pravovremenu mobilizaciju i obranu sjevera zemlje uslijed nepogoda, ali i dodao kako se stanovnici gornjeg Međimurja pitaju gdje su novi nasipi, strojevi i Hrvatske vode. U vrijeme poplava postavljeno je 30 tisuća vreća, a kako kaže sada ih mnogo nedostaje, pa je uz nadu da se ne zaboravi do iduće nepogode, zamolio da se pošalje apel Hrvatskim vodama.
Petra Kovačić je obzirom na sustavni problem ilegalne sječe drva naglasila kako je potrebna izmjena modela nabavke drva za ogrjev. Posavec se složio s prijedlogom te napomenuo kako je takav model, funkcionirao u Međimurju prije nekoliko godina, na način da je Međimurska županija decentralizirana sredstava uputila općinama i gradovima te su oni donosili odluku o njihovoj preraspodijeli. „Ukinut je u godini kada je porasla cijena drva te općine time doveo u minusu, no ono što svakako ove godine možemo je prijedlog uputiti prema gradonačelnicima i načelnicima, ali i rendžerima te šumarskoj inspekciji za kontrolu potencijalne krađe“, rekao je Posavec. Da li postoji te je li u izradi Strategija razvoja županije do 2020. godine, zanimalo je HDZ-ovog vijećnika Aleksandra Makovca. „Svaka je županija dužna imati svoju strategiju, aktualna je valjana do 2015., zbog čega je u izradi nova, do 2020. Dokument je dostupan za javnost na našim internetskim stranicama, a svatko se može svojim prijedlozima uključiti u donošenje nove razvojne strategije“, odgovorio je župan te na upit Zlatka Bacingera, MDS o aktivnostima koje INA provodi u noći na aktiviranju stare bušotine, dodao kako će istražiti što se događa u Mačkovcu, Mihovljanu i drugim krajevima.
Urbanovo na Mesapu? NE
Dok je pohvalio sve uspješniji turistički i gospodarski projekt, Franjo Cimerman, HDS istaknuo je kako je na Urbanovom velika gužva te zbog infrastrukturnih kapaciteta za daljnji razvoj i širenje manifestacije predložio da se jedan njen dio preseli u prostore MESAP-a u Nedelišću. „Urbanovo na Mesapu? Kratko i jasno – ne. Urbanovno je jedna tradicija, prepoznatljiv sajam vina, manifestacija kojom promoviramo naše vinare i vinogradare te ona mora opstati u Štrigovi, odnosno Svetom Urbanu kroz koncepciju koja je očito dobra i poželjna, upravo zbog aspekta kojeg sve spomenuli, sve više posjetitelja“, objasnio je župan i dodao da cijeli kraj oko Štrigove živi za Urbanovo te će se kada vrijeme dopusti, ona širiti i na vanjski prostor. Vijećnik je postavio upit vezan i uz izgradnju nove zgrade OŠ Nedelišće te dobio odgovor kako je osigurano zemljište, gotov idejni projekt i sada ishode dozvole. U suradnji s općinom, financirat će se i kandidirati za fondove, no tek uz dobivenu suglasnost resornog ministarstva koja je u provedbi, nakon čega će se krenuti u izgradnju.
O aktualnoj tematici oštećenosti nasipa akumulacije HE Dubrava raspravljao je Nino Marđetko, HDZ, a uz odgovor Zorana Vidovića, zamjenika župana i predsjednika Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije te službeno očitovanje iz HEP-a, utvrđeno je kako je došlo do manjeg procurivanja vode te je obavljena sanacija, uz postavljanje dežurne službe u slučaju eventualnih novih zahvata.
Javni je interes da Županija ima predstavnika u Međimurskim vodama
O birokratskim problemima i imovinsko – pravnim odnosima vezanima uz projekt Aglomeracije Donja Dubrava,  govorio je Darko Horvat, HDZ, na što je dobio odgovor kako pitanje nije upućeno na pravu adresu, s obzirom da su upravo načelnici HDZ-a bili u većem dijelu za to da Međimurska županija više nema predstavnika u nadzornom odboru Međimurskih voda, koji o tome i odlučuje. Ista tema vezana je i uz pitanje Željka Pavlica, MDS kojeg su zanimali sve veći računi za vodu uz novi, nejasan sustav očitovanja potrošnje vode. Pavlic smatra da ga treba promijeniti, jer ako se ne može složiti točna mjesečna potrošnja vode, onda nije ispunjen njegov glavni cilj unaprjeđenja i dobivanja vjerne cijene vode temeljem potrošnje. „To je samo dokaz da vidite koliko je taj sustav upravljanja Međimurskih voda zapravo važan kada govorimo o javnom interesu i koliko ćemo još u budućnosti, kao upravo sada, kada se dogode neke loše odluke, biti prozivani, trošiti vrijeme te odgovarati za događanja u Međimurskim vodama. Ovo je samo dokaz da bi, zbog javnog interesa, Županija morala imati svog predstavnika u nadzornom odboru, da može pravovremeno reagirati u korist građana“, dodao je Posavec.
Na samoj sjednici usvojen je izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu, odobren zaključak o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o objedinjenom obračunskom vođenju poslovnih računa, a između ostalih i usvojena izvješća o radu 17 javnih ustanova u ingerenciji Međimurske županije.
Imenovano je Kulturno vijeće Međimurske županije s pet članova: Dejan Buvač, Mirjana Hržić, Nevenka Mlinarić, Danijel Požgaj i Rusa Trajkova, a Skupština je dobila dvojicu novih vijećnika. Umjesto Monike Matotek, novi je vijećnik Josip Toplek, a mjesto Vladimira Novaka popunio je Damir Kovačić.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content