Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od nove školske godine intenzivniji rad na prevenciji ovisnosti među mladima

Datum objave: 24. ožujka 2015.

Sprječavanje raznih oblika ovisnosti među mladima, bila je glavna tematika novog radnog sastanka Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije s voditeljima školskih preventivnih programa. Okupljanje je iniciralo provedeno istraživanje, prema kojem je zabilježena sve veća pojavnost novih droga i njihove lake dostupnosti, posebice u okviru međimurskih osnovnih škola i Učeničkog doma.
Temeljem prikupljenih podataka ujedno je izrađen i priručnik koji je doveo do  zabrinjavajućih podataka kojima se dokazuje prisutnost i ostalih oblika ovisnosti, poput alkohola te igara na sreću među školarcima.
Kako bi navedeni rezultati istraživanja i sam priručnik poslužili svojoj glavnoj svrsi, a to je lociranje problematike te daljnja edukacija mladih, sastankom je dogovoreno kako će se i u sve daljnje aktivnosti uključiti institucije koje mogu pomoći u segmentu prevencije, u prvom redu Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Centar za socijalnu skrb Međimurske županije i Policijska uprava međimurska.
U Međimurskoj županiji je 31 osnovna škola i 6 srednjih, a sve navedene imaju izrađene svoje preventivne programe i redovito ih provode, naglasile su na sastanku Povjerenstva predsjednica Sandra Herman, ujedno zamjenica župana Međimurske županije te članice Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Andreja Zadravec Baranašić, županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Međimurske županije.
Unatoč tome, složile su se kako je od posebne važnosti i edukacija za roditelje koja se provodi u suradnji s Vladinim povjerenstvom za suzbijanje droga, no i da je nužno da se uz radionice te predavanja, oformi jedan stručni tim ljudi za pomoć djeci i rad na terenu. Stoga je dogovoreno kako će voditelji školskih preventivnih programa do 01. travnja izraditi svoje prijedloge programa koji će s provedbom krenuti već početkom nove školske godine.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content