Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izmjenama prostornih planova do legalizacije nezakonito izgrađenih objekata uz Muru i Dravu

Datum objave: 25. veljače 2015.

Nakon što je sredinom prosinca 2014. godine u Velikoj vijećnici Međimurske županije uz prisustvo gradonačelnika i načelnika aktualizirana tema problematike nezakonito izgrađenih objekata uz rijeke Mure i Dravu, istu je župan Međimurske županije Matija Posavec potaknuo i novim sastankom. Kako bi se što skorije krenulo u rješavanje nastalih problema, sastanak je u utorak održan u uredu župana.
Tom je prigodom okupio Danijela Meštrića, pomoćnika ministrice graditeljstva i prostornog uređenja za dozvole državnog značaja, Davorina Oršanića, pomoćnika ministrice graditeljstva i prostornog uređenja za inspekcijske poslove, Vladimira Mihalica iz Ministarstva gospodarstva, Područne jedinice Varaždin zaduženog za pitanja inspekcijskih poslova, načelnika Općine Kotoriba Ljubomira Grgeca, Stjepana Baranašića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije te ravnatelja Javne ustanove Međimurska priroda Sinišu Goluba.
Prije dva mjeseca naglasak je stavljen na poduzimanje svih mogućih akcija da se zaustavi rušenje objekata, no najveći problem predstavljala je činjenica kako se nije mogao definirati točan broj, namjena koja je od iznimne važnosti kod legalizacije te smještaj građevina koje se dijelom nalaze u Regionalnom parku Mura - Drava. U tom je periodu ipak mnogo napravljeno jer su već pokrenuti procesi kojima će se kroz izmjene županijskog prostornog plana, kao i prostornih planova uključenih općina uz rijeke pokušati pronaći rješenje nastalog problema.
Predstavnici ministarstva, Oršanić i Meštrić također su se založili da se iskoriste sva zakonski dopuštena sredstva da se problem ilegalne gradnje svede, odnosno riješi na najkvalitetniji mogući način. Valja naglasiti da u postupcima koji će biti provedeni, ne treba očekivati da je moguće rješenje za sve nelegalno izgrađene objekte.
Kako su naglasili, u ministarstvu će izaći u susret županiji i lokalnim zajednicama na način da će se sve daljnje akcije, prije svega inspekcijske, prolongirati do donošenja novih prostornih planova. Iz tog razloga pozivamo svu zainteresiranu javnost, vlasnike objekata, da se aktivno uključe u procese donošenja prostornih planova svojih općina i gradova, odnosno županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content