Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

URBANOVO 2015.: Od 15. do 17. svibnja najbolja manifestacija dosad

Datum objave: 20. veljače 2015.

O ozbiljnosti organizacije, okupljenog odbora, ali i manifestacije koja nas očekuje sredinom svibnja, bez sumnje svjedoči današnja konferencija za medije, na kojoj je najavljeno ovogodišnjeg održavanje 16. Urbanovog – Dana vina u županiji Zrinskih. Tek nešto manje od tri mjeseca prije ove, jedne od najvećih gospodarsko – turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske, najavili su je župan Međimurske županije, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Matija Posavec te David Štampar, novoizabrani predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“.
Sam naziv Dani vina u županiji Zrinskih govori o namjeri organizatora da manifestacijom predstavi cjelovitost povijesnog nasljeđa, bogatstvo turističke i eno-gastronomske ponude Međimurja te istakne potencijale u turizmu i gospodarstvu.
„Ovom konferencijom i simbolično započinjemo s pripremom za najbolje Urbanovo dosad koje kreće 7. Festivalom pušipela, sajmom vinarske i vinogradarske opreme od 15. do 17. svibnja, 22. i 23. svibnja očekuju nas Dani otvorenih podruma na Međimurskoj vinskoj cesti gdje će svaka vinska kuća imati vlastiti program, svečanosti će se održati i na dan Svetog Urbana 25. svibnja, a Urbanovo ćemo zaključiti 29. svibnja Vinskim balom, u prostoru restorana Terbotz gdje se nalazimo i danas“, rekao je u uvodu župan Posavec, istaknuvši kako je ideja ovogodišnjeg Urbanovog oživjeti cijelo štrigovsko područje u dane trajanja Festivala, tako da će se zabavni i ugostiteljski dio programa iz dvorane preseliti u centar Štrigove u suradnji s tamošnjim ugostiteljima.
Želimo da cijela Štrigova i ovaj kraj žive Urbanovo“, dodao je.
Bez vinara nema Urbanova
Predsjednik Organizacijskog odbora tom je prigodom čestitao novoizabranom vodstvu „Hortus Croatie“. Naime nakon osam godina, Zdravka Dvanajščaka zamijenio je David Štampar. „Čast mi je voditi ovo ozbiljno društvo koje traje već 23 godine. Ono što je njegova posebnost je to da se ne bavi samo proizvodnjom vina, već i edukcijom o vinima i turizmu“, rekao je novi predsjednik međimurskih vinara i dodao kako će jedna od glavnih tema u njegovom četverogodišnjem mandatu biti promocija međimurskih proizvoda i isticanje autohtone sortne vina Pušipela, na koje moramo biti ponosni i prezentirati ga u svijetu. Za to će, uvjeren je, ponovo dobra prilika biti upravo Urbanovo kojeg nema bez vinara, a koji će sredinom i krajem svibnja ponuditi širok spektar proizvoda, najkvalitetnija vina, domaće pjenušce, ali i osigurati edukacije svima zainteresiranima za vinogradarstvo.
Dobit ćemo vrhunski klonski Pušipel
Na poticaj međimurskih vinogradara pokrenut je projekt klonske selekcije Pušipela kojim se vino iz grožđa šipon ili moslavac te same karakteristike vina želi podići na jednu višu razinu u brendu Pušipel. Danas 20-ak vinara puni boce tom etiketom. „Ovakav projekt je jedini način oplemenjivanja sorte, točnije omogućuje nam da staru sortu poboljšamo. Iznaći će se klonovi različitih karakteristika, nakon čega će međimurski proizvođači moći birati kakav će Pušipel saditi, s obzirom na uvjete koje imaju“, objasnio je Edi Maletić, profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu te pritom pohvalio međimurske proizvođače vina s kojima je uspostavio odličnu suradnju.
Partner 2015.-e – Zagrebačka županija
Kako je prije nekoliko godina uveden model vinske regije partnera, suradnja je ovog puta uspostavljena sa Zagrebačkom županijom, a dakako uz najbolje vinare Jaske i Plešivice, očekuje se dolazak i velikog broja gostiju iz Austrije, Slovenije te Mađarske.
Urbanovo kao promocija kulture pijenja vina, međimurskih vinara, te gospodarstva i turizma itekako će poslužiti za povezivanje te stvaranje jedne međunarodne vidljivosti Međimurske županije. „Povezat ćemo se i s jednom jadranskom županijom, a ujedno je generalna konzulica u Pečuhu Vesna Haluga već osigurala partnerstvo sa udrugama s područja Republike Mađarske. Kvalitetna suradnja već je ranijih godina uspostavljena s Gradišćanskim Hrvatima i vinskim udrugama iz Slovenije“, za kraj je dodao Posavec u ime organizacijskog odbora.
Radno vrijeme Festivala najavljeno je svaki dan od 12 do 20 sati, dok se cijena ulaznice neće mijenjati, kao i prošle godine iznosit će 70 kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content