Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na kolegiju gradonačelnika i načelnika o željezničkom prometu u Međimurju

Datum objave: 5. veljače 2015.

Nakon što je prije nepuna dva mjeseca na snagu stupio vozni red 2014./2015., HŽ Putnički prijevoz uveo je 2. veljače novi voznog red za 2015./2016. Tim povodom, župan Međimurske županije Matija Posavec na 9. sjednici kolegija gradonačelnika i načelnika potaknuo je, posebice za međimurske studente, radnike te putnike ovu itekako važnu temu kao prvu točku dnevnog reda.
Naime i tijekom 2014. godine odrađen je niz sastanaka i pregovora s predstavnicima HŽ-a te se neprestano zalagalo da se održe postojeće željezničke linije u Međimurju, a kako su ti napori urodili plodom, od novih se očekuje da imaju jednak učinak. „Uprava HŽ-a pokazala je da ima sluha za problematiku prijevoza te je spremna uvažiti svaki prijedlog, a njih stoga mora biti. Mi smo nakon ukidanja nekoliko linija krajem prošle godine reagirali istog časa te uz Općinu Kotoriba i sindikat željeznica dali svoja viđenja kako bi se linije održale. Posebice one iz Varaždina i Čakovca prema Maloj Subotici i Kotoribi, odnosno prema Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugim gradovima koji imaju povećan broj putnika, studenata i radnika“, objasnio je Posavec i dodao kako je dobar dio zahtjeva prihvaćen.
Građani, dostavite svoje prijedloge voznog reda
Upravo je to vidljivo od 2. veljače, uvrštavanjem velikog broja tih linija ponovo u vozni red, kako tijekom radnog dana, tako i vikendom. Izmjene tako donose uvođenje vlaka iz Kotoribe do Varaždina u 11:09 sati što ujedno čini direktnu vezu sa Zagrebom, dok u suprotnom smjeru vlak 3000 u Kotoribu dolazi u 08:26 sati, odnosno vlak 3302 iz Zagreba u 10:33 sati. Vozni red je izmijenjen u smjeru Kotoriba – Varaždin, vlak 3305 kreće u 07:57, a dolazi na odredište u 08:44 sati, izmijenio se i kalendar prometovanja vlaka 3314 iz Varaždina koji ne vozi subotom i dan prije blagdana, dok je radnim danom uvedena još jedna linija iz Kotoribe u 04:24 sati.
Župan je predstavivši novi vozni red pozvao sve čelnike gradova i općina neka do 28. veljače daju svoje prijedloge o možebitnim promjenama ili dopunama te time svojim građanima i mještanima omoguće dobivanje kvalitetnih linija za koje smatraju da su neophodne. Prijedloge ujedno mogu dostaviti i svi građani te sve organizacije u Upravni odjel za gospodarske djelatnosti. Međimurska županija će zatim objediniti sve prijedloge koji dođu s terena i uputiti ih kao službeni stav upravi HŽ-a.
Županija upućuje apel prema HŽ Cargu
„Upravo smo zahvaljujući takvim prijedlozima prema HŽ, uz zadržavanje postojećih linija, napravili i korak dalje. Treba napomenuti kako su iz Čakovca ponovno uspostavljene željezničke linije prema Sloveniji, tako da linija za Ormož iz Čakovca ide tri puta dnevno, pa putnici više ne moraju na vlak u Ormož kako bi mogli dalje putovati prema Sloveniji ili Austriji, a od prosinca je uvedena i nova turistička linija prema Lendavi iz Čakovca“, dodao je župan naglasivši kako uz nove ideje i dodatna ulaganja u željeznički promet uvijek moramo biti jedan korak ispred drugih.
Ne smijemo dozvoliti da nam uprava koja je u Zagrebu kroji vozni red u Međimurskoj županiji, za koji mi najbolje znamo kakav mora biti“, jasan je Posavec te dodaje kako će sljedeći korak koji će Međimurska županija učiniti prema HŽ-u jest uputiti apel rješavanja problema HŽ Cargu.
„Naime prije pet godina u teretnom željezničkom prijevozu Međimurja bilo je zaposleno 80 ljudi, dok ih je danas svega 16, iako je samo prošle godine, na primjer 70.000 tona željeza prevezeno upravo kroz Međimurje“, objašnjava. S druge strane, željeznički kolodvori u Kotoribi i Murakereszturu su prazni, dok puni u Koprivnici i Gyekenyesu, a država ulaže stotine milijuna kuna u pruge koje nisu na takozvanom paneuropskom koridoru.
Iako je zadnji remont međimurskih pruga bio davne 1981. godine, potencijal naših pruga leži u funkciji takozvanog alternativnog pravca obzirom da su danas iste spremne za opterećenje od preko 20 tona, a najavljeno je kako je u desetogodišnjem planu i izgradnja pruge od Kotoribe do Koprivnice. Za kraj je najavljeno kako će se i u sklopu ovogodišnjeg Dana Međimurske županije obilježiti 155. obljetnica od uvođenja prve pruge u Hrvatskoj, u Kotoribi.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content