Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec potpisao sporazum o nastavku provođenja međunarodnog programa Eko-škole u Međimurskoj županiji

Datum objave: 28. siječnja 2015.

U današnje vrijeme onečišćenja i evidentnih klimatskih promjena ekologija kao način života zauzima sve značajnije mjesto u različitim sustavima, a posebice u sustavu odgoja i obrazovanja koji educira naše najmlađe kako se odgovorno odnositi prema okolišu. To je prepoznala i sama Europska unija, odnosno Vijeće Europe, koje je osnovalo Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš s ciljem usmjeravanja, provođenja i nadziranja politike odgoja i obrazovanja za okoliš u državama, onda još uvijek, Europske zajednice. Od lipnja 2001. godine Zaklada je iz europskih prerasla u šire-međunarodne okvire, pa su tako i njeni programi prerasli iz europskih u globalne programe.
“Sustav Eko škola u Međimurju je aktivan od 2002. godine i vrlo je rano prepoznat kao kvalitetan s izrazitim potencijalom pozitivnog utjecaja na najmlađe generacije. Danas u okolnostima u kojima živimo i, na žalost, svakodnevnim situacijama u kojima svjedočimo evidentnim promjenama u funkcioniranju prirode, a zbog utjecaja čovjeka, postaje sasvim jasno da se ekologija više sama po sebi ne može samo učiti. Ona se mora živjeti, a da bi se živjela treba ju početi usvajati od najmanjih nogu, od vrtića, te ju svakodnevno provoditi.“ – izjavio je župan Matija Posavec zadovoljan da Međimurje na eko-karti Hrvatske ima značajno mjesto koje je prepoznato i priznato na svim razinama.
Naš sustav zbrinjavanja i selekcije otpada, samosvijest naših ljudi po pitanju ekologije čini nas na tom području županijom primjerom. Mi smo ti koji dižemo norme i standarde ostatku Hrvatske, imamo organiziran odvoz otpada, čipirane kante za smeće u Čakovcu, Šenkovcu, Nedelišću i Strahonincu, imamo sustav kojeg drugi mogu samo željeti. A to je rezultat kontinuiranog rada, edukacije i spremnosti svakog Međimurca da se brine za svoje Međimurje.“ – napomenuo je Posavec.
U Republici Hrvatskoj ulogu nacionalnog koordinatora programa ima Udruga 'Lijepa naša' koja provodi ovaj program u skladu s razrađenim međunarodnim smjernicama. Svi sudionici života u Eko-školi zajednički poduzimaju mnoštvo praktičnih aktivnosti s ciljem smanjenja opterećenja okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode te uređivanja školskog okoliša. U Međimurju je aktivno nekoliko Eko-škola i vrtića: Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, OŠ Selnica, OŠ Prelog, OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Štrigova i OŠ Donji Kraljevec, kao i dječji vrtići “Vrapčić“ iz Šenkovca i “Dječja mašta“ iz Čakovca.
Kako je rekao Posavec na ovaj međunarodni program Eko-škole treba gledati kao na ulaganje u budućnost jer s njim će odrastati buduće generacije ekološki svjesnih ljudi, spremnih štiti našu zemlju, vode, zrak, našu prirodu te je izrazio nadu da će se i ostale škole i vrtići priključiti ovom hvalevrijednom programu.
 
foto: arhiva (www.senkovec.hr)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content