Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dječji centar ZVIR će živjeti i nakon studenog 2015. godine

Datum objave: 30. rujna 2014.

S14

“Dječji centar ZVIR je projekt, jedna izuzetno dobra priča koja će nastaviti svoj život i nakon 30.11.2015. godine kada formalno prestaje njegovo financiranje od strane fondova Europske unije.“ – napomenuo je župan Matija Posavec na današnjem svečanom otvaranju projekta vrijednog 196.045,27 € od kojih se 85 % financira iz fondova EU, i to IPA programa, a 15 % od strane nositelja projekta Udruge slijepih Međimurske županije te partnera projekta udruge MURID te Međimurske županije.

 

Kako je istaknula Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, put je bio težak, a današnji centar je rezultat kontinuiranog rada Udruge koja je aktivna već 63 godine, od 1951. godine. “Senzibiliziranost društva i upoznavanje svih s načinom života ljudi s poteškoćama je bio cilj od samoga početka rada Udruge, a jednako je tako i cilj ovoga centra.“ – napomenula je Marija Ciglar te se osobito zahvalila županu Posavcu na svoj podršci svih ovih godina koja je i omogućila realizaciju pojedinih projekata. “Bez podrške lokalne sredine nitko vas neće ozbiljno shvatiti i zato je upravo podrška župana bila ključ ne samo u ovom projektu nego i svim prije realiziranim jednako kao i onima koji će tek uslijediti.“ – zaključila je Ciglar.

2014. je simbolična godina
“Ova je godina vrlo simbolična jer prije 10 godina je bio prvi skup u Međimurju po pitanju programskih i sadržajnih elemenata rane prevencije. Sada nakon okruglih 10 godina otvaramo ovaj Centar i činimo veliki korak naprijed u osiguravanju djeci s poteškoćama u razvoju adekvatnu stručnu skrb.“ – u svom je obraćanju rekla Silvija Pucko ispred udruge MURID. Kako je istaknula u tih 10 godina se mnogo toga dogodilo, promjenjene su zakonske regulative, društvo je postalo svjesnije potreba upravo djece s poteškoćama i njihovih roditelja te je time ZVIR postao jedan prirodan slijed događaja.
Irma Dračić, voditeljica Projekta, je istaknula da je provođenje projektnih aktivnosti započelo u lipnju 2014., a trajat će sve do kraja studenog 2015. godine. Kroz projektne aktivnosti dvadesetero djece s teškoćama u razvoju iz Međimurske županije, koja do sada nisu bila uključena ni u kakav vid predškolskog obrazovanja i skrbi, naći će svoje mjesto u Dječjem centru ZVIR (Zajedno Vidimo, Interveniramo Rano). Rehabilitatorice i logopedica raditi će s njima individualno i u grupama od po petero djece. Za to vrijeme njihovi roditelji imat će priliku koristiti profesionalne edukacije kojima će povećati svoje kompetencije i biti konkurentniji i spremniji za izlazak na tržište rada. „Jedanput tjedno rehabilitatorice i logopedica radit će i s djecom i njihovim odgajateljima u redovnim vrtićima koji se trude u svoje programe uključiti djecu s teškoćama u razvoju.“ – zaključila je Dračić.

“Isključivost bilokakve vrste je potpuno neprihvatljiva i kao takvu je Međimurska županija neće dozvoliti. Upravo zato i jesmo aktivni sudionici ovoga projekta i biti ćemo svakog budućeg. Projekt asistenata u nastavi koji se kod nas provodi već godinama, a bio je financiran od strane županije i općina i gradova je bio samo prvi korak prema cilju da cjelokupno društvo vidi i pomogne onima kojima je pomoć nedvojbeno potrebna.“ – rekao je župan Posavec te pohvalio rad svih uključenih u projekt ZVIR kojim je još jedanput potvrđeno da je Međimurje uvijek korak ispred ostatka Hrvatske.

{gallery}2014_galerije/Rujan_2014/djecji-centar-ZVIR{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content