Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 20. godina Nobilisa

Datum objave: 4. ožujka 2014.

 MG 8877m

Međimurje je u okvirima Republike Hrvatske poznato i prepoznato kao županija s izrazito razvijenom ekološkom svješću. Tu se sortirao otpad dok još u ostatku Hrvatske nisu takav sustav imali niti u primisli. Danas to imamo kao obvezu jer moramo poštovati pravila EU, ali ne samo to. Ekologija kao dio svakodnevnog života je postala obveza prema budućim generacijama.

 

Da Međimurje ima takav sustav možemo i zahvaliti udrugi Nobilis koja je u petak, 28.02. proslavila 20-tu godišnjicu od osnutka.
Osnovali smo udrugu u jeku rata i ratnih aktivnosti, kada ekologija zasigurno nije bila prioritet, što je s obzriom na okolnosti bilo razumljivo. Ali u tom kaosu, bilo je ljudi koji su prepoznali entuzijazam i dali nam podršku. Tako se rodio NOBILIS koji je obilježio ekološko djelovanje cijele županije, a i danas je predvodnik mnogih aktivnosti na tom području. – u svom je govoru posebno naglasio jedan od osnivača udruge Siniša Golub, danas ravnatelj u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Danas je NOBILIS priznat diljem Lijepe naše i dobitnik Eko oscara 2003. godine, a njegova budućnost je u proučavanju i brizi po pitanju klimatskih promjena.

 

 

O djelovanju NOBILIS-a osvrnula se predsjednica udruge Ana Bajsić koja je nastavila raditi stopama Goluba čineći od ove udruge međimurski brand. Čeka nas puno posla, ali to je nešto od čega nikad nismo bježali. – napomenula je Bajsić izlažući planove NOBILIS-a u budućnosti.

 

Zahvaljujući svima vama, entuzijastima, danas je Međimurje regija osobite ekološke svijesti, na gotovo svim razinama društva, od najmanjih pa nadalje. Međimurci nekako uvijek ističu tuđe dobre strane a malo govore o onim svojim. Treba isticati i naglašavati sve ono dobro što imamo, a NOBILIS, njihov rad i rezultati su svakako jedna od tih priča. – u pozdravnom je govoru istaknuo župan Međimuske županije Matija Posavec. Malo je udruga koje imaju tako dugu povijest, ali i toliko rezultata i na tome vam čestitam.

 

Uz brojne poklonike i prijatelje udruge, ovoj svečanosti su bili prisutni i brojni gosti koji su uvijek otvoreno pa čak i izvan granica RH davali podršku NOBILIS-u. Razlika NOBILIS-a od drugih nije samo u kvaliteti i brojnim mladima već u pokrivanju područja kojima su se bavili. NOBILIS je oduvijek imao jedan prosvjetiteljski karakter i to ga je činilo drugačijim, boljim. – naglasio je dr.sc. Darko Znaor zaželivši udruzi još mnogo ovakvih obljetnica, a lijepim željama se pridružila i Sonja Karoglan Todorović.

U onom zabavnom dijelu programa nastupao je KUD iz Mačkovca sa svojim ženskom i muškom vokalnom skupinom, Hrvatsko kulturno umjetnička udruga “Sveti Martin” te tamburaški sastav Kontra nas.

 

A 20. rođendan se ne može obilježiti bez torte za što se pobrinula sama udruga te počastila sve prisutne uz zahvalu na podršci koju su imali tijekom ovog razdoblja, ali i koju će trebati u budućnosti.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/nobilis{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content