Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obrtnici informirali saborske zastupnike o tome što smatraju spornim u prijedlogu Zakona o obrtu

Datum objave: 13. studenoga 2013.

obrtnici

Na inicijativu Obrtničke komore Međimurja, u utorak je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održan Okrugli stol na temu prijedloga Zakona o obrtu koji bi uskoro trebao ući u saborsku proceduru. Na skupu su se okupili i saborski zastupnici iz 3. izborne jedinice, kao i sami obrtnici.

 

O prijedlogu Zakona, ali i o stanju u hrvatskom obrtništvu govorio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Nakon rasprave doneseni su zaključci u kojima stoji da se novim Zakonom o obrtu trebaju osigurati ravnopravni uvjeti poslovanja svih gospodarskih subjekata u državi, bez obzira na njihov oblik organiziranja, što uostalom garantira i Ustav. Posebno je naglašena ravnopravnost u uvjetima stručnosti, čime se štite sami potrošači, privatna imovina, ali i život i zdravlje građana i odgovornost u poslovanju.

 

Novina koju je predvidio prijedlog Zakona, a koja je izazvala najviše prijepora u javnosti, ona o dobrovoljnom članstvu o Obrtničkoj komori, prema prihvaćenim zaključcima nije dobra. Naime, traži se da članstvo u obrtničkoj komori bude obvezno, uz primjerenu visinu komorskog doprinosa i uz obvezu njezine reorganizacije. Prijelazno razdoblje za reorganizaciju i novi način financiranja ne može biti kraće od godine dana.

 

I na kraju, zaključeno je da novi Zakon vraća obrazovanje za obrtnička zanimanja isključivo pod okrilje države, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, što je potpuno u suprotnosti sa smjernicama razvoja strukovnog obrazovanja u Europskoj uniji. Odustaje se i od naukovanja, unatoč činjenici da se upravo ono pokazuje kao način obrazovanja koje utječe na veći zapošljivost mladih, što nije dobro.

Navedeni zaključci poslat će se predlagaču Zakona.

 

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je u Međimurje slovi kao najrazvijeniji dio zemlje što se tiče obrtništva i malog poduzetništva, te da nam nije svejedno kako će se ono u budućnosti razvijati. Smatram da je ovo kompleksna problematika, nastavio je župan, koja zahtijeva uključivanje svih zainteresiranih strana. Samo tako novi Zakon o obrtu doprinijet će daljnjem razvijanju obrtništva.

U dogovoru s Obrtničkom komorom Međimurske županije popisat će se svi fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju naše jedinice lokalne samouprave, a koje otežavaju poslovanje obrtnicima i onemogućavaju razvoj i ulaganja.

 

{gallery}2013galerije/Studeni_2013/Obrt{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content