Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreće MUGI - natječaj za mlade umjetnike koji će izlagati u novom kinu Galerija

Datum objave: 22. svibnja 2013.

mugi1
U kinu Galerija u Varaždinu održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen  MUGI - regionalni natječaj za radove mladih neafirmiranih dvodimenzionalnih umjetnika koji je na temu filma otvoren do 1. srpnja 2013. godine.
Riječ je o natječaju za  dvodimenzionalne vizualne radove mladih neafirmiranih umjetnika i budućih umjetnika koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina u suradnji s Gradom Varaždinom, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i Galerijskim centrom Varaždin, a u sklopu kina Galerije u Varaždinu koje vodi Filmsko-kreativni studio VANIMA.
MUGI je kratica od “Mladi u Galeriji izlažu”, a organizira se kako bi se pružila prilika mladim neafirmiranim umjetnicima da se kreativno izraze (izađu iz ladice) i izlože s jedne strane, te da se promovira filmska umjetnost kao tema natječaja s druge strane, obzirom na činjenicu da je u Gradu Varaždinu 2012. godine odlukom Gradskog vijeća otvorena audiovizualna djelatnost čijim je nositeljem postavljena udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Na MUGI se mogu prijaviti mladi neafirmirani umjetnici i budući umjetnici od 15 do 25 godina /u daljnjem tekstu “autor”/ s prebivalištem iz područja županija koje su u interesu razvijanja audiovizualne djelatnosti Grada Varaždin u regionalnom smislu: Varaždinska županija, Međimurska županija, Krapinsko-zagorska županija, Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija, a koji se bave slikarstvom, fotografijom, crtanjem, ilustracijama, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom dvodiomenzionalnog
vizualnog izražavanja koji se može uokviriti i staviti na zid.

Uz samostalne autore, prijaviti se može i više autora pod zajedničkim imenom – autorski tim.
Svi prijavljeni selektirat će se u dvije starosne kategorije: od 15 do 19 i od 20 do 25 godina.
Na MUGI se mogu prijaviti dvodimenzionalni radovi na jednu od četiri ponuđene teme:
- Marilyn Monroe - ikona 20. stoljeća
- Alfred Hitchcock - lik i djelo
- Film noir – atmosfera
- filmski plakat za SF film – za film/filmove koji već postoji ili koji se može izmisliti

Radovi mogu biti originali (platno, crtež na papiru…) ili u digitalnom obliku (JPEG stvarne
veličine, rezolucija 300 dpi), dimenzija od A5 (148 x 210 mm) do B1 (707 x 1000 mm).

U obzir dolaze svi stilovi (romantizam, realizam, naturalizam, ekspresionizam, pop art...) i sve tehnike (Photoshop, Illustrator, crtež, fotografija, ruka, bojica, kemijska olovka, pastela, flomaster, ulje na platnu, tempera, kolaž, kombinacije...) uz napomenu: što luđe, kreativnije i originalnije, to bolje.

Svaki autor/autorski tim mora/moraju prijaviti 5 do 10 radova na jednu od ponuđenih tema.
Radovi mogu i ne moraju biti konceptualno povezani, a bit će izloženi u kompletu. Vulgarni, opsceni ili lascivni rad/radovi diskreditirat će autora prijavljenog na natječaj u cijelosti.

Natječaj je otvoren od 25. svibnja do 1. srpnja 2013. godine. Radovi prijavljeni izvan roka i izvan tema neće biti prihvaćeni. Radovi u digitalnom obliku (printevi) ostaju u arhivi organizatora koji ih može koristiti naknadno u promotivne svrhe bez upita autora. U slučaju originala, organizator zadržava jedan rad za arhivu, dok ostale vraća. Organizator time ne preuzima autorska prava na sebe.

Radovi se šalju na info@kino-galerija.hr kao ZIP/RAR file do 2 MB (smanjena kvaliteta za selekciju). Pošiljatelj se obvezuje, ukoliko će biti odabran za izlaganje, dostaviti organizatorima radove u visokoj kvaliteti jumbo mailom ili poštom (originale ili radove u digitalnom obliku na CD-u ili DVD-u). Uz radove potrebno je poslati u zasebnom Word dokumentu informacije o autoru: ime i prezime, adresa stanovanja, broj mobitela, e-mail, biografija do 5 rečenica. Maloljetni autori, ukoliko će biti odabrani, trebat će suglasnost od
roditelja za izlaganje.

Svi pristigli radovi autora ili autorskog tima bit će numerirani pod rednim brojem kako su pristigli te će tako biti proslijeđeni selektorima koji neće imati uvid u informacije o autoru prije odabira najboljih.
Nakon završetka natječaja selektori će odabrati najbolje radove za izlaganje u predvorju kina Galerija u Varaždinu (Gajeva 1), prilagođenom i preuređenom upravo za tu namjenu.

Radovi će biti izlagani od 15. srpnja 2013. godine do 15. siječnja 2014. godine, a tempo izlaganja odredit će kvaliteta i količina prijavljenih radova.

Maksimalan broj odabranih radova bit će od 12 autora ili autorskih timova, s maksimalnim trajanjem izložbe do jedan mjesec (30 dana). Izlagat će se istovremeno do 2 autora ili autorska tima. Imena autora i raspored izlaganja objavit će se po završetku natječaja i selekcije. Autoru ili predstavniku autorskog tima koji će izlagati radove u kinu Galerija, organizator će pokriti putne troškove dolaska na otvaranje njegove izložbe.

Najbolji radovi (po jedan autor ili autorski tim iz svake starosne kategorije) bit će nakon Varaždina izloženi u Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb krajem siječnja 2014. godine s trajanjem izložbe 2 tjedna.

Selektori:
Darko Sačić, akademski slikar, voditelj Odsjeka za kulturu, sport i tehničku kulturu u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Varaždina
Ivan Mesek, akademski slikar, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin
Nada Beroš, povjesničarka umjetnosti, muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb
Više informacija o natječaju pogledajte na: http://www.kino-galerija.hr/mugi
MUGI-slika

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content