Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stožer civilne zaštite Međimurske županije o novim mjerama suzbijanja koronavirusa

Datum objave: 12. listopada 2020.

Prema današnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novopozitivna osoba na virus COVID-19, dok je dvanaest oporavljenih.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, u cilju prevencije širenja virusa COVID-19, od danas, 12. listopada 2020. godine primjenjuje niz odluka među kojima je obaveza korištenja zaštitnih ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove, objekti jedinica lokalne i regionalne samouprave, ustanove socijalne skrbi i dr.). Na svim privatnim okupljanjima i svečanostima u zatvorenom prostoru (svadbene svečanosti, rođendanske proslave, karmine i sl.) može biti prisutno najviše 50 osoba, a mogu trajati najdulje do 02:00 sata. Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata ograničeno je do 24:00 sata, izuzev objekata u kojima se održavaju svadbene svečanosti za vrijeme održavanja svadbenih svečanosti. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju ugošćivati skupine u kojima se nalazi više od 30 osoba. Sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja. Izdana je preporuka poslodavcima da, kada je to moguće, organiziraju rad od kuće te da prilikom rada u zatvorenom prostoru potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski, održavanje propisane fizičke distance među djelatnicima te da osiguraju zaštitne barijere prilikom rada sa strankama. Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec apelirao je na savjesno pridržavanje uputa za prevenciju i sprječavanje širenja bolesti s obzirom na povećanje broja oboljelih u našoj županiji i dolazak hladnijih dana.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. kazala je da, unatoč svim naporima zdravstvene i drugih suradnih struka u kontroli epidemije, trenutačna epidemiološka situacija u Međimurju nije povoljna, no unatoč porastu broja oboljelih, većina pozitivnih osoba je asimptomatska ili s blagom kliničkom slikom te nema prodora u zdravstveni sustav, kao ni u domove za starije i nemoćne osobe, što je jedan od najvažnijih ciljeva. Aktualni broj pozitivnih slučajeva predstavlja do sada zabilježenu najveću sedmodnevnu kumulativnu incidenciju. „U kontroli širenja korona virusa ključna je brza i pouzdana mikrobiološka dijagnostika  molekularnim testovima, tzv. PCR metodom, a od kolovoza učinili smo tu dijagnostiku još dostupnijom našem stanovništvu. Sva potrebna testiranja na SARS-CoV-2 virus se obavljaju svakodnevno u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.“, dodala je Payerl-Pal.
Podaci o povećanju broja zaraženih, uz sve druge čimbenike u širenju zaraze, jednim dijelom ukazuju i na popuštanje discipline i opreza kod našeg stanovništva, inače poznatog po izuzetno odgovornom ponašanju od samog početka epidemije. Stoga pozivamo na savjesno pridržavanje uputa za prevenciju i sprečavanje širenja ove bolesti.
Uz već poznate mjere nošenja maske, fizičke distance te redovite higijene ruku pozivamo sve  stanovnike Međimurja na suradnju, solidarnost i odgovornost.  Bez te i takve pomoći svih vas,  nećemo moći obuzdati epidemiju. Apeliramo na naše mlade stanovnike, uz puno razumijevanje njihovih potreba za druženjem i izlascima, da pokažu svoju zrelost i  ponašaju se u skladu s preporukama, misleći pri tome na svoje najbliže, roditelje, bake i djedove. Apeliramo na poslodavce da vode računa o svojim zaposlenicima na način da osiguraju uvjete za rad kojima bi se smanjio rizik prijenosa virusa na radnom mjestu. Epidemiološka služba Zavoda dala je preporuke poslodavcima o postupanju na rizičnim mjestima u firmama, kao što su garderobe, mjesta za pauzu te o obavezi nošenja maske ukoliko radni procesi to dopuštaju. Također, apeliramo na sve one koji planiraju ili organiziraju veća obiteljska i druga okupljanja da vode računa o rizicima i odgode sve ono što se može odgoditi. Jedino zajedno možemo biti učinkoviti i doprinijeti kontroli širenja virusa.
U Županijskoj bolnici Čakovec je trenutno hospitalizirano 12 pacijenata oboljelih od virusa COVID-19, većinom iz donjeg Međimurja, od čega su dvije osobe visoke životne dobi, 4 osobe starije životne dobi i s rizičnim oboljenjima poput dijabetes melitusa i hipertenzije te ostali oboljeli sa značajnim respiratornim i općim smetnjama. Županijska bolnica Čakovec spremno je dočekala intenziviranje epidemije, naglasio je ravnatelj ŽBČ Tomislav Novinščak pojasnivši da su pojačani prostorni kapaciteti, zaposleni su dodatni kadrovi te se dodatno zapošljava još medicinskih djelatnika kako bi se omogućio rad djela Bolnice organiziranog za izolaciju pacijenata i kako bi se omogućilo redovno poslovanje Bolnice za ostale bolesnike. Najavio je da je pri kraju reorganizacija trijažnog prostora, koji će se krajem tjedna preseliti u suteren bolnice kako bi prilikom prihvata bolesnika i epidemiološke trijaže pacijenti bili na suhome, sklonjeni od vjetra, poledice, snijega i ostalih nadolazećih vremenskih nepogoda te kako bi koridori kretanja po bolnici bili sigurniji za osoblje i pacijente.
S obzirom na nove epidemiološke mjere, posjete u Bolnicu su do daljnjeg obustavljene, no iznimno, kao i ranije, moguće je uz suglasnost voditelja pojedinog Odjela organizirati iznimnu posjetu. Pratnja rodiljama i pratnja djeci je i dalje omogućena, uz maksimalne mjere opreza i poštivanje epidemioloških mjera
Pojava virusa COVID-19 uvjetovala je drugačiju organizaciju rada i način života korisnika domova za starije i nemoćne osobe kojima zasigurno nije lako u doba epidemije, istaknula je pročelnica UO za poslove župana MŽ Sonja Tošić-Grlač: „Međimurska županija za sada se vrlo dobro suprotstavila prodoru virusa u domovima te nam je najvažnija sigurnost starijih osoba, no želimo im omogućiti da ipak imaju kontakt s obitelji i najbližima.“ Izdana je preporuka starijim osobama da izbjegavaju sva javna okupljanja u zatvorenom prostoru te ograniče korištenje javnog prijevoza (vlaka i autobusa) u vrijeme jutarnjih i popodnevnih gužvi, a korisnicima domova za starije i nemoćne osobe radi njihove sigurnosti nisu dopušteni izlasci osobe izvan prostora objekta i dvorišta, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su na otvorenom prostoru objekta u trajanju od 30 minuta, a posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima objekta u trajanju od najviše od 15 minuta.
Danas do 11 sati uzeto je 180 uzoraka, 1 nalaz je pozitivan, 47 nalaza je  negativno, a ostalih 132 su u obradi. Trenutno je 108 aktivnih slučajeva pozitivnih na COVID 19 virus - 12 osoba se oporavilo, za jednu osobu traje epidemiološka obrada, 32 osobe su nepoznate epidemiološke anamneze, 74 osobe su kontakti s ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području naše županije. Do sada je ukupno testirano 8598 osoba. Trenutno  je 715 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).
Na ukupni broj testiranih osoba, broj pozitivnih osoba u Međimurju je oko 3,5 %. Od oko 9500 učenika u međimurskim osnovnim školama, 1 je učenik pozitivan, a 219 ih je u samoizolaciji. Od 3850 učenika u srednjoškolskom obrazovanju, 3 učenika su pozitivna, a 70 ih je u samoizolaciji. Od nastavnog osoblja, 2 su profesora pozitivna u srednjim školama, a ukupno ih je 11 u samoizolaciji. „S obzirom na to da u Međimurju nemamo prodor virusa u zdravstveni sustav, u domove za starije i nemoćne osobe, a brojke u obrazovnom sustavu su povoljne, moramo zahvaliti svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu na ogromnom trudu i odricanju, moramo zahvaliti djelatnicima u obrazovnom sustavu i djelatnicima u domovima za starije osobe, ali i svim građanima Međimurja na pridržavanju mjera.“, zaključio je župan Matija Posavec pozvavši na odgovorno ponašanje i pridržavanje mjera.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content