Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreće izgradnja Regionalnog centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske – Piškornica

Datum objave: 9. listopada 2020.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor RCGO „Piškornica“ Mladen Ružman u Koprivnici su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 448.230.229,30 kuna, od čega 313.749.954,75 kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija Europske unije, 20 % sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok sa 10% sudjeluju suvlasnici tvrtke Piškornica d.o.o.
Potpisivanju Ugovora nazočio je Matija Posavec, župan Međimurske županije koja je jedna od četiri županije sjeverozapadne Hrvatske osnivača „Piškornice“. Međimurska županija već dugi niz godina vodeća je županija u Republici Hrvatskoj po odvajanju sakupljenog otpada. Hrvatska je do 2020. godine morala ostvariti recikliranje 50% ukupne količine prikupljenog komunalnog otpada, Međimurje je taj cilj ostvarilo već prošle godine i sada napreduje prema stopi od 70 % što je cilj koji Hrvatska ima do 2030. godine. Brojke su pokazatelj ekološke osviještenosti stanovništva i želje za aktivnim sudjelovanju u zaštiti zdravlja a i prirode.
Izgradnjom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Piškornica“, uključujući dvije pretovarne stanice u Zaboku i Varaždinu, zajedno sa svim prethodnim aktivnostima na postizanju zadanih ciljeva odvajanja otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine, omogućit će se uspostava cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u županijama sjeverozapadne Hrvatske.
U RCGO „Piškornica“ mehaničko biološkom obradom otpada kombinirat će se mehaničko razdvajanje otpada i biološka obrada, a funkcionirat će na način da će se reducirati količina biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagališta. Izvršavat će se priprema otpada za recikliranje i povećanje stope recikliranja, pripremiti otpad za daljnju energetsku oporabu i dobivanje energije iz obnovljivih izvora.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content