Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Početak rada prvog znanstveno-istraživačkog centra u Međimurju očekuje se do listopada ove godine

Datum objave: 17. siječnja 2020.

Radovi na razvojno-edukacijskom centru za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec u punom su zamahu. U društvu ravnatelja Marija Šercera, buduće prostore prvog znanstveno-istraživačkog centra na području Međimurja obišao je župan Matija Posavec.
Međimurska županija kao osnivač Metalske jezgre ima namjeru izgraditi kvalitetnu tehnologijsku platformu pri čemu ključno mjesto imaju stručnjaci koji će infrastrukturu staviti u funkciju, koristiti za znanstveno-istraživačke aktivnosti, educirati poduzetnike, akademsko osoblje i druge ciljne skupine. Potrebe poduzetnika za određenom tehnologijom ili znanjima i vještinama s jedne strane te znanja i znanstveno-istraživački interesi s partnerskim znanstveno istraživačkim institucijama s druge strane određivat će buduće djelovanje Metalske jezgre koja će biti organizirana u dva odjela – Odjel za istraživanje i razvoj i Odjel za tehnologiju.
„Radovi na rekonstrukciji nekadašnje jahaone na prostoru bivše vojarne u Čakovcu započeli su početkom lipnja prošle godine i trebali bi u potpunosti biti završeni do listopada ove godine do kada Ustanova mora biti u potpunosti opremljena.“, kazao je ravnatelj Mario Šercer te dodao kako će „pod jednim krovom“ na raspolaganju biti tehnološki najnapredniji uređaji za 3D mjeriteljstvo, 3D prototipiranje, 3D modeliranje i simulacije te za razvoj elektroničke opreme, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Kao buduća znanstvena institucija, Metalska jezgra mora biti upisana u Upisnik znanstvenih organizacija kod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te je u tijeku priprema dokumenata za pokretanje akreditacijskog postupka.
Infrastrukturni dio aktivnosti uspostavljanja Metalske jezgre sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 31.290.223,12 kuna. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Međimursko veleučilište u Čakovcu, dok u provedbi projekta u funkciji operativnih tijela djeluju Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content