Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci donijeli veliko priznanje sa 73. Međunarodnog festivala folklora

Datum objave: 17. ožujka 2018.

Bogatstvo narodnih običaja, kultura, identiteta, dijalekta kroz tisuću priča i koreografija prezentirano je u proteklim danima u nekoliko gradova na Siciliji u sklopu 73. Međunarodnog festivala ''Mandorlo in Fiore''. Najveći svjetski festival folklora i narodnih običaja na kojem je sudjelovalo više od 1800 prezentatora iz 22 zemlje, dostojanstveno i nezaboravno predstavili su članovi Kulturne udruge Seljačka sloga iz Preloga te članovi Kulturno umjetničke udruge Lafre iz Turčišća.
Tradicija koja je prepoznata, bogato kulturno blago Međimurja, prošlost utkana u nove generacije kroz ples i pjesmu predstavljeni su šarolikoj publici iz cijelog svijeta, a što je ujedno prepoznato te nagrađeno u kategoriji nagrade za očuvanje tradicijske nošnje koju je dodijelio „Gigi Casesa“, utemeljitelj festivala. Uz našu KU Seljačka sloga iz Preloga, nagrađeni su i predstavnici iz Gruzije, Argentine i Španjolske.
Međimurska kulturna baština nagrađena na Siciliji!
Ljepota pokreta, narodnih običaja, kostima, u proteklih 10 dana promoviralo se na nekoliko lokacija na Siciliji, a među najzapaženijim nastupima, naši Slogaši održali su ispred „Valle dei Templi“, odnosno ispred spektakularne Doline hramova koja je pod UNESCO-vom zaštitom od 1997. godine. „Ovim nastupom hrvatskih predstavnika KD Sloga i Lafra pokazali smo kako smo mi Hrvati sačuvali tradiciju i običaje od zaborava i kako iste njegujemo. Vjerujem da je ovo izvrsna promidžba kontinentalnog turizma, Međimurske županije koja osim kulturne baštine ima bogatu enogastronomsku ponudu, biciklističke staze što posebno privlači i interesira talijanske goste, a posebno mi je drago što su upravo Međimurci i Međimurke predstavili Hrvatsku i Međimurje koja ima nezaboravan kulturni identitet“, istakla je Vivian Vukelić, direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu.
Mjesto na kojem se susrelo bogatstvo svih kulturnih blaga ovog svijeta te čuvajući kulturu kroz koje se isprepliće prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda jest identitet koji s ponosom prenose i brojni naši naraštaji, a za koji se pripremaju na svakodnevnoj razini. Tom prigodom, svoju podršku KD Sloga i Lafri dali su župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.
Oduševljeni smo viđenom emocijom koja se posebno istaknula prilikom plesa i pjesme koje su naši ambasadori prenosili diljem Sicilije, samo je još jedna potvrda kvalitete naših ljudi i ponosa predstavljanja sjevera Hrvatske, Međimurja, ali i Lijepe naše na dalekoj Siciliji. Izuzetno sam ponosan na svaku osobu koja je u proteklim danima unatoč svim vremenskim uvjetima, prenosila našu bogatu kulturu i običaje te im ovom prilikom čestitam od srca i na osvojenoj nagradi“, osvrnuo se Posavec.  Svaki korak, pokret, koreografiju s ponosom je pratio i Kolarek, „Siguran sam da će se bogata kulturna baština Međimurja svidjeti nazočnima, a vjerujem da su se naši ambasadori istaknuli među svim prezentatorima koji su ovdje kako bi svoju Državu predstavili na najbolji mogući način“.
Nastup Slogaša na Siciliji važan korak u kandidaturi međimurske popevke na listu UNESCO-a!
 Još jedan iskorak u promociji kulturnog identiteta Međimurja i Međimurske popevke, potvrđen je prilikom 73. Međunarodnog festivala „Mandorlo in Fiore“. Prisjetimo se da je Međimurska županija prilikom procesa kandidature međimurske popevke na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine, pokrenula povijesni trenutak za Međimurje te time probudila i počela stvarati novu povijest Međimurske županije koja se svakodnevno upisuje na kulturnu kartu Hrvatske, Europe, ali i svijeta.
Povezivajući festivale na kojima brojni žitelji Međimurja sudjeluju, prenose pjesmu,ples i običaje, samo su dokaz da ono najvrjednije što imamo, što smo naslijedili od naših predaka,moramo s ponosom prenositi te biti ponosni ambasadori buduće UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine koja je upravo u Međimurju osmišljena, povijesno interpretirana u sadašnjost, a u svakodnevnom životu prihvaćena i prenešena na nove generacije. 
Prilikom posjeta Agrigentu, međimurska delegacija susrela se i sa gradonačelnikom Agrigenta Calogerom Firettom i predstavnicima Turističke zajednice Agrigenta kojima su predstavili cvetnjak kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, a ujedno i otvorili teme za moguću buduću suradnju.
Spomenimo da su uz Grad Prelog i Međimursku županiju, svoju podršku dali i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, a prilikom boravka delegacije iz Međimurja hrvatski domaćin u Agrigentu bio je jedan od članova Organizacijskog odbora festivala Francesco di Noto.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1489" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content