Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020., kao glavni organizator, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo – Odjelom za zaštitu zdravlja ranjivih skupina Službe za javno zdravstvo u naselju Parag provelo je javno – zdravstvenu akciju u zajednici za pripadnice romske nacionalne manjine. Zdravstveni status Romkinja lošiji je zbog siromaštva, neadekvatne prehrane i nemogućnosti pristupa zdravstvenim uslugama.

Ova preventivna akcija unutar romske zajednice, Romkinjama daje priliku obavljanja organiziranog probira na karcinom dojke u vozilu s uređajem za mobilnu mamografiju, a sve s ciljem smanjivanja nejednakosti i jaza između zdravstvenog statusa Roma i ostalog stanovništva. „Ovo je samo jedna od akcija koja je namijenjena romskoj zajednici. U romskim naseljima želimo provesti i neke druge akcije poput osiguravanja automatskog defibrilatora u naseljima koja imaju velik broj stanovnika. Željela bih zahvaliti Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije i pročelnici dr.sc. Sonji Tošić – Grlač, načelniku Općine Nedelišće Darku Daniji i predstavniku romske zajednice Matjašu Oršušu koji su sudjelovali u organizaciji ove aktivnosti“, rekla je pritom savjetnica ministra zdravstva Tihomira Ivanda, dr. med. dent.

Nova mobilna mamografija najavljena u srijedu 18. travnja u Pribislavcu

Uz mamografiju, za 22 korisnice koje su se odazvale akciji, organizirano je i besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi kao i besplatno savjetovanje o tjelesnoj masi i prehrani. „Ove se aktivnosti provode u sklopu projekta Živjeti zdravo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda te su usmjerene na poboljšanje zdravlja cijele populacije, jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Kroz današnju aktivnost, romskoj zajednici dane su informacije i podijeljeni su edukativni materijali o važnosti pravilne prehrane kako za unapređenje zdravlja tako i za prevenciju, kontrolu i liječenje kroničnih bolesti i stanja“, napomenula je Renata Kutnjak –Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ujedno i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Međimursku županiju te koordinatorica Nacionalnog programa Živjeti zdravo za Međimursku županiju.

Na akciji su sudjelovali još i uz sve spomenute Vesna Štefančić, dr.med. i Jelena Šeler, dipl.iur., viša inspektorica za pravne poslove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te Petra Smoljo, dr. med. i nutricionistica Mirjana Matulić iz Savjetovališta za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja. Ovakvom je akcijom potvrđeno da više aktera u sektoru zdravstva kontinuirano uspješno surađuje na unapređenju zdravlja Roma, s obzirom na potrebe koje proizlaze iz specifičnog socioekonomskog položaja uvjetovanog njihovim statusom kada se radi o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti, budući da se suočavaju s različitim izazovima povezanima sa socijalnom isključenošću i siromaštvom, a što značajno utječe na nejednakost i jaz između Roma i ostalog stanovništva u području zdravstvene zaštite.

Ni vremenski uvjeti, a niti tehnički  problemi nisu  bili prepreka u uspješnost ove javno zdravstvene akcije, a već je u planu i nova, provedba mobilne mamografije za žene romkinje u Pribislavcu,  u srijedu 18. travnja.