Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurskoj županiji prošli svi projekti energetske obnove u obrazovanju, stiže 16,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Datum objave: 29. kolovoza 2017.

Međimurska županija je osnivač  36 osnovnih škola i svih srednjih škola na području županije, a svjesni kako unatoč mnogobrojnim ulaganjima neke od institucija vape za obnovom, izrađeni su projekti kako bi se kvalitetni uvjeti prilagodili učenicima i nastavnicima. Radi se o projektima energetske obnove koji će bez sumnje razinu obrazovanja dići na jedan viši nivo, u svim gradovima i općinama naše županije, a uz to što su prijevremeno pripremljeni i aplicirani na vrijeme, ujedno su kvalitetni, što dokazuje i činjenica kako je za iste odobreno čak više od 16,2 milijuna kuna bespovratnih sredstva pod ingerencijom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Projekti Međimurske županije za energetsku obnovu  javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja vrijedni su 28 milijuna kuna, a danas su za iste potpisani ugovori s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom. Ugovore su redom potpisali ravnateljica škole domaćina Srebrenka Pongrac za Učenički dom Graditeljske škole, te ravnatelji osnovnih škola Šenkovec, Selnica i Donji Kraljevec gdje će se obnoviti sportska dvorana.
Uz ovaj investicijski zamah obnovit će se Ekonomska i trgovačka škola te školska dvorana za  koje će se ugovor potpisati naknadno, ali i obnoviti radionice Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, projekt koji je  prijavila Međimurska županija i čiji je potpisnik župan Matija Posavec.
Obrazovanje i zdravstvo apsolutni prioriteti Međimurske županije
Upravo je župan iskoristio priliku da naglasi kako je ovo veliki dan za Međimurje, ali i još jedan dokaz kako su apsolutni prioriteti ove županijske vlasti ulaganja u obrazovanje i  zdravstvo. „To je jedan temelj na kojima intenzivno i kontinuirano radimo zbog budućih generacija. Problem je taj da danas nemamo mogućnosti obnavljati škole ili graditi dvorane iz EU fondova, naš županijski proračun to ne bi mogao financijski podnijeti, stoga smo tražili i našli rješenja, da ne stojimo, da gradimo i nastavljamo s razvojem. Prijavili smo projekte od škola, vrtića, dvorana i ovog doma te sam zadovoljan da su svi naši projekti prošli“, rekao je Posavec i dodao da se s ovime ne staje, već novi projekti čekaju nove natječaje, kao što su obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, OŠ Donja Dubrava i Vratišinec, te školska dvorana Prelog.
Što se tiče ušteda, prosječna ušteda koju smo izračunali za sve objekte za koje se danas potpisan Ugovor, su u omjeru od 67%, što znači da će se mnogo manje novaca izdvajati za pokrivanje troškova energenata i samim time sredstva koja će preostati namijenit će se za investicije različitih projekta i programa“, naglasio je pritom Alen Višnjić, direktor MENEA-e, Međimurske energetske agencije koja vodi ove projekte. „Sve škole, pa tako i Graditeljska škola trude se osigurati uvjete za rad svojim učenicima, tako da su europski projekti odlična stvar i velika šansa da se kvalitetno pomaknemo na dobrobit svih učenica i učenika škola uključenih u energetsku obnovu“, rekla je ravnateljica Pongrac.
U odgojno - obrazovnom sustavu ovim ćemo projektom uložiti više od 350 milijuna kuna naših sredstava i više od 100 milijuna kuna sredstava iz regionalnog razvoja. Same općine i gradovi kao osnivači neće imati velikih troškova, a imat će velike koristi kasnije gdje će trebati plaćati manje za potrošnju energenata koje koriste, tako će moći iz svojih proračuna obzirom na te uštede dograđivati i graditi škole ili nabavljati opremu koja je neophodna“, tom je prilikom napomenuo ministar.
Posavec dogovara financiranje iz fonda ministarstva za još veće uštede!
Sada slijedi period u kojem se raspisuje javna nabava, a očekuje se da se u obnovu kreće s krajem ove godine ili na proljeće slijedeće godine, s obzirom na dinamiku korištenja objekata i vremenske uvjete. Od ukupne investicije od oko 27 milijuna kuna, 60% pokriva Ministarstvo graditeljstva, 40% bi trebala Međimurska županija kao prijavitelj, no kako je napomenuo međimurski župan, već je odradio sastanak Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te kako će se već sutra prijaviti projekt prema kojem će se od tih 40% sufinancirati veći dio sredstava.
„To nam ostavlja prostora da ulažemo u druge projekte, imamo nekoliko kapitalnih u škologradnji, uz daljnje omogućavanje vrhunskih uvjeta našim školarcima, olakšavanja rada njihovim profesorima, ali i olakšavanja kućnog budžeta roditeljima“, rekao je Posavec i dodao kako smo i u ovom slučaju pokazali da smo spremni za sve natječaje, da stručne službe Županije i MENEA-e uz škole rade vrhunski posao te da su spremne suočiti se sa svim izazovima, pa i onima nemogućnosti prijavljivanja prijeko potrebnih projekata. 
Spomenimo kako je ministar prilikom svog posjeta Međimurju odradio radni sastanak uz domaćinstvo MENEA-e i REDEA-e Regionalne razvojne agencije Međimurje, te posjetio Općinu Orehovica gdje ga je dočekao načelnik Franjo Bukal sa suradnicima i pritom obišao radove na Osnovnoj školi Orehovica.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1168" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content