Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U pripremi smjernice za reformu fiskalnih odnosa u Republici Hrvatskoj

Datum objave: 17. studenoga 2015.

Smjernice studije predstavit ćemo i novoj Vladi, bez obzira na to tko će biti u Banskim dvorima.
U Hrvatskoj zajednici županija održana je 40. sjednica Izvršnog odbora kojom je prvi put predsjedao novi predsjednik Zajednice i šibensko-kninski župan Goran Pauk.
Članovima Izvršnog odbora na sjednici je predstavljen prijedlog privremenog Financijskog plana i Plana rada za 2016. godinu koji obiluje aktivnostima, daljnjim jačanjem suradnje s domaćim i međunarodnim institucijama, stručnim djelovanjem. Jedna od aktivnosti koja je započeta ove godine, a na kojoj se planira nastaviti kontinuirano raditi je izdavačka djelatnost. Tako će početkom prosinca biti predstavljena prva publikacija pod nazivom Skriveni biseri hrvatskih županija.
Potaknuti iskustvom europskih država predstavljenim u rujnu na uspješno održanom forumu Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike, Hrvatska zajednica županija odlučila je inicirati izradu studije koja će pružiti smjernice za reformu fiskalnih odnosa u Republici Hrvatskoj. Ova opsežna studija dat će preporuke kako u Hrvatskoj provesti ono o čemu se stalno govori – cjelovitu reformu funkcioniranja lokalne i regionalne (područne) samouprave te njezinog financiranja.
„Samo riječima nećemo ništa postići, jedino konkretna rješenja dovest će do djelovanja i ostvarenja naših ciljeva. Svjesni smo potrebe reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave i mislim da trebamo biti jedan od aktivnih sudionika u njezinoj pripremi i provedbi. Dosta se o nama razgovaralo bez nas.“, rekao je predsjednik Pauk te dodao: „Smjernice studije predstavit ćemo i novoj Vladi, bez obzira na to tko će biti u Banskim dvorima. Zaista želimo biti partner i podrška u provođenju nužnih reformi, među kojima je svakako i reforma lokalne i područne (regionalne) samouprave.“
Stručni rad Hrvatske zajednice županija obogatit će dvije nove radne skupine – Radna skupina za prostorno planiranje, komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te ona za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju. Zajedno s novoosnovanim radnim skupinama, unutar Hrvatske zajednice županija djeluje jedanaest radnih skupina koje daju stručnu osnovu i mišljenja o pitanjima važnima za funkcioniranje županija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content